Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Zelf drinkwater maken in Nepal

Heel onhandig als je je mond niet onder de kraan kunt houden omdat het water niet te drinken is. Het ís natuurlijk wel te drinken, maar het zit vol bacteriën. Deze kinderen uit Nepal laten zien hoe ze wél aan drinkwater komen.
Sudha (13) druppelt een chlooroplossing in een fles water.
Saikat Mojumder

Sudha (13)

“Toeristen die vanuit mijn dorp de bergen intrekken, gebruiken onderweg chloordruppels. Voor als ze het water uit beekjes niet vertrouwen.” Drie druppels per liter. Een half uur wachten en je kunt het water uit een beekje alsnog drinken.

Sujan zet thee voor de gasten.
Sujan zet thee voor de gasten. Saikat Mojumder

Koken

Sujan (12) werkt als ober in een eethuis in Kathmandu. Hij gaat niet naar school. “Dat wil ik ook niet, het bevalt me hier goed,” zegt hij. “Ik wil later ook een restaurant. Ik mag nog geen eten koken, maar ik zet wel thee voor de gasten. Met water uit de kraan.” In Kathmandu moet je kraanwater eerst koken

In deze witte tank zit drinkwater.
In deze witte tank zit drinkwater. Saikat Mojumder

Laten stromen

Dit water komt uit een bron in de bergen. Via kilometers lange rubberen pijpen stroomt het schone bronwater naar de tank. Het mooie is: je hebt geen pomp nodig. Door het hoogteverschil stroomt het water vanzelf omlaag. Vanaf de tanks gaat het naar de gemeenschappelijke kranen in Chain Pur, een dorpje verderop.

Deebi koopt water in flessen.
Deebi koopt water in flessen. Saikat Mojumder

Kopen

In het opvanghuis in Kathmandu waar Deebi (10) tijdelijk woont, is geen drinkwater. De baas van het tehuis koopt grote flessen gezuiverd water die hij in een speciale houder zet. 

Plaats als eerste een reactie