Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

"Ik wil later ook naar het buitenland"

De opa van Hussein (12) uit Beiroet, de hoofdstad van Libanon, werkt sinds vier jaar in de Verenigde Staten. Ook zijn vader vertrok twee maanden geleden naar Irak, voor een baan in een Libanees restaurant. 75% Van de Libanezen woont in het buitenland.
In de hoofdstad van Libanon woont Hussein.
Eveline Gerritsen

Werkloos

Op de bovenste verdieping van een oude flat woont Hussein. Er is geen licht in het trappenhuis en ook binnen in het appartement is het donker. In Beiroet heeft iedereen maar drie uur stroom per dag. Hussein gebruikt die tijd vooral om te gamen op de PlayStation en zijn telefoon op te laden zodat hij met zijn vader en grootouders in het buitenland kan bellen. Twee maanden geleden zag hij zijn vader voor het laatst. “Mijn ouders zijn gescheiden en hij woonde in het zuiden van het land. Hij was daar privé-chauffeur van een belangrijke rechter. Bijna elk weekend kwam hij me opzoeken. Mijn vader leerde me zwemmen bij de rotsen en daarna aten we altijd een cheeseburger bij McDonalds. In de winter gingen we vaak een weekend naar de bergen. Ik ben gek op de sneeuw en kan goed skiën.” Maar deze keer had zijn vader een verdrietige boodschap. Net als heel veel Libanezen was ook hij werkloos geworden en het lukte hem niet een andere baan te vinden. “Het was op een donderdag en hij vertelde dat hij zaterdag naar Bagdad zou gaan om in het restaurant van een vriend te gaan werken. Ik wilde het liefste huilen, maar dat deed ik niet waar hij bij was. Dan zou mijn vader nog verdrietiger worden.” De week daarna kreeg Hussein bijna geen hap door zijn keel. “Ik sliep bijna niet en had geen zin om met mijn vriendjes te spelen. Nu gaat dat wel wat beter.”

Bij de rotsen voor de kust van Libanon leerde Hussein zwemmen van zijn vader.
Hier leerde Hussein zwemmen van zijn vader. Eveline Gerritsen

Torenhoge schulden

De economie in het land is al lange tijd slecht, maar sinds twee jaar is de situatie verergerd. Toen ging Libanon failliet. Het land had torenhoge schulden bij landen in de buurt. Turkije stopte daarom de levering van stroom en Iran wilde geen olie of benzine meer aan Libanon verkopen. Als je nu wilt tanken, sta je úren in de rij en de brandstofprijzen rijzen de pan uit. Sinds 2019 kan niemand nog buitenlands geld opnemen bij de bank en de lokale munt werd veel minder waard. Daardoor kwamen veel mensen in de financiële problemen, want veel inwoners zijn afhankelijk van de dollars die familieleden in het buitenland verdienen.
Vroeger was Beiroet een levendige stad, vol winkels zoals de H&M en restaurants. Nu zijn die allemaal verdwenen of gesloten. Er is een enorme werkloosheid en veel mensen leven onder de armoedegrens. Vroeger was Libanon juist een land waar mensen uit Israël, Syrië en Ethiopië naartoe trokken om bijvoorbeeld een baan te vinden als hulp in de huishouding. Toen de crisis begon, belandde die laatste groep als eerste op straat. En omdat het toen ook net het begin van de corona pandemie was, konden zij nergens heen.

Vroeger ging Hussein uit Libanon met zijn vader vaak naar de McDonalds in Beiroet.
Vroeger ging Hussein met zijn vader vaak naar de McDonalds. Eveline Gerritsen
Hussein belt elke dag met zijn vader in Bagdad.
Hussein belt elke dag met zijn vader in Bagdad. Eveline Gerritsen

Cadeau kopen

Hussein spreekt zijn vader elke dag. “Ik vertel hem dan wat ik die dag gedaan heb op school of dat ik een goed cijfer heb gehaald voor wiskunde. Dat vind ik het leukste vak.” De vader van Hussein heeft het naar zijn zin in Irak. “Er wonen ook vrienden van hem dus hij is gelukkig niet alleen.” Wanneer hij weer naar Libanon komt, weet Hussein niet precies. “Ik hoop rond Kerst. Ik kijk er erg naar uit om mijn vader weer te zien. Omdat hij nu meer geld verdient dan in Libanon kan hij vast wel een leuk cadeautje voor me kopen. Misschien wel een nieuw spel voor mijn PlayStation.”
Zijn oma komt om de vier maanden naar Libanon voor twee weken. “Ze vindt het niet zo leuk in de Verenigde Staten. Dat komt ook omdat ze de taal niet spreekt. Ik probeer haar via de telefoon af en toe wat Engels te leren”. Zijn opa is al vier jaar niet meer teruggeweest. Als Hussein klaar is met school wil hij ook naar het buitenland. “Zodra ik niet meer naar school hoef, ga ik naar de Verenigde Staten. Ik wil graag astronaut worden en dat kan daar veel makkelijker dan hier. Ik kan daar ook veel meer geld verdienen zodat ik voor mijn familie kan zorgen.”

Plaats als eerste een reactie