Scrabble
In het Arabisch, Maleis en zelfs in braille kun je Scrabble spelen. Het spel kent 29 taalvariaties en wordt in 121 landen verkocht. Geen slecht idee van de werkloze architect uit Amerika. Maar pas na wat aanpassingen door iemand anders werd het spel echt populair.

Mens-erger-je-niet
Overal ter wereld kom je een spel tegen dat verdacht veel lijkt op ‘ons’ mens-erger-je-niet. Zoals in Marokko waar het pachisi heet. Het spel zou oorspronkelijk uit de zesde eeuw voor Christus in India zijn bedacht. Er zijn sporen van in steen gekraste kruisvormige spelborden in holentempels gevonden. En het woord pachis betekent in het Hindi ‘vijfentwintig’. Dat is het hoogst aantal punten dat je kunt gooien met de schelpen.

Schaken
Een wereldberoemd bordspel is natuurlijk schaken. Het woord ‘schaak’ komt van het Perzische ‘sjah’ dat koning betekent. Niemand weet wie het spel bedacht, maar het is waarschijnlijk ontstaan in de zesde eeuw voor Christus in het oosten van Perzië (waar nu het noorden van India is). Daarna gingen ze het in China en Japan spelen. En nu zetten schakers overal ter wereld elkaars koning schaakmat. Schaken is zelfs een Olympische sport!


Oware
In het ene land heet het mankala, maar in Ghana bijvoorbeeld noemen ze het oware. Het doel van dit Afrikaanse bordspel is hetzelfde: zoveel mogelijk zaden van je tegenspeler oogsten. Je pakt alle zaden uit een kuiltje en verdeelt ze over de andere vakjes. Kom je precies goed uit? Dan is de inhoud voor jou. Toeval speelt geen rol, het gaat om vooruit denken. Het verhaal gaat dat het bedacht is in Egypte en daarna naar Afrika is verspreid.
Mahjong
De oudste teruggevonden Mahjongsteen komt uit 1880. Zo oud is dit Chinese spel in elk geval. Maar hoe oud het precies is: dat weet niemand. En wat de vertaling ‘kibbelende mus’ inhoudt? Niemand weet het zeker. Het gerucht gaat dat Mahjong is uitgevonden om door koningen gespeeld te worden. Er zou zelfs een doodstraf op staan als een gewone burger het zou spelen.
Reacties: 5