Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Vlammenzee in vluchtelingenkamp 

Door een enorme brand in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh zijn duizenden mensen dakloos geworden. Sohana (11) woont daar. "We waren doodsbang." 
In het Rohingya vluchtelingenkamp zijn de huizen zelfgemaakt.
Saikat Mojumder
Sohana woont in een opvangkamp voor Rohingya in Bangladesh.
Sohana woont in een opvangkamp voor Rohingya in Bangladesh. Saikat Mojumder
In het begin dat Sohana in het Rohingya vluchtelingenkamp in Bangladesh woonde, was er niks.
Nu zijn er allerlei voorzieningen in het vluchtelingenkamp. Saikat Mojumder

In het kamp bij Cox’s Bazar leven een miljoen Rohingya-vluchtelingen hutjemutje op elkaar. Ze wonen in zelfgebouwde onderkomens van brandbare doeken, bamboe en riet. Het vuur kon daardoor snel om zich heen grijpen. "De lucht was donker van de rook", vertelt Sohana. "Mijn zusjes en broer moesten huilen en ik kon niet slapen." De vlammenzee bereikte hun deel van het kamp niet, maar de schrik zit er goed in. In het kamp zijn vaker branden. Veel mensen gebruiken gasbranders om eten op te koken en de huizen vatten snel vlam. Sohana’s familie is nu extra voorzichtig met vuur.  

Niet veilig  

Sohana vluchtte in 2017 uit Myanmar. In dit land wonen verschillende volken. De meesten zijn boeddhist, maar de Rohingya niet. Zij zijn moslim en worden al jarenlang onderdrukt. Het leger doodde duizenden Rohingya en duizenden zochten een veilige plek. "Mijn zus rent nog steeds weg als ze iemand in uniform ziet", zegt Sohana. Ze is dankbaar dat ze in het kamp beschermd wordt tegen het leger, maar het leven is er niet makkelijk. Ondanks de slechte herinneringen wil Sohana ooit terug naar Myanmar. "Maar zolang er geen nieuwe wetten komen waarin onze rechten staan, is het er niet veilig voor ons." 

Plaats als eerste een reactie