Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Ik heb geen wensen"

Duur en veel speelgoed krijgen voor je eerste communie. De katholieke Julian (11) uit Barcelona vertelt dat dit voor veel leeftijdsgenoten heel normaal is. Maar hij vindt het eigenlijk niet horen.
Dit schilderij van Sint Julian kreeg Julian uit Barcelona van zijn oma voor zijn eerste communie.
Carlijn Teeven

Wilde je zelf geen cadeau voor je eerste communie?

"Je communie gaat over je geloof. Op die dag laat je zien dat je er klaar voor bent bent om met God in je te leven. Maar nu worden sommige kinderen die dag als een prins of prinses behandeld. Het lijkt wel hoe minder vaak je naar de kerk gaat, hoe groter je communie wordt gevierd. Sommige kinderen komen alleen in de kerk voor een bruiloft of doop en krijgen dan met hun communie duizend cadeaus."

Wat kreeg jij?

"Nieuwe kleren, twee schermpjes om in de auto films te kunnen kijken, een mp3-speler en een bordspel. Mijn neef kreeg een PlayStation toen hij dit jaar zijn communie deed. Dat had ik ook wel gewild, maar mijn ouders vinden het niet goed als ik vechtspelletjes speel. Van mijn overgrootoma kreeg ik een houten kunstwerkje van een heilige met de naam Julian. Ze heeft het speciaal voor mij laten maken.”

De Spaanse Julian uit Barcelona kreeg voor zijn eerste communie speelgoed cadeau, maar niet zoveel als andere katholieke kinderen.
Julian ergert zich aan de vele dure cadeaus die sommige katholieke kinderen krijgen voor hun eerste communie. Carlijn Teeven

Wanneer krijg jij verder nog speelgoed?

"Op mijn verjaardag, met Kerstmis en met Driekoningen. De grootste cadeaus krijgen we met Driekoningen, op 6 januari. Mijn broertjes vragen alles wat er maar in ze opkomt, maar ik probeer altijd vier of vijf cadeaus te kiezen die ik echt graag wil, en ik zorg dat in ieder geval twee daarvan niet zo duur zijn. Kerstmis is het belangrijkste feest van het jaar, veel belangrijker dan een communie. Ik vind dus wel dat daar cadeaus bij horen."

Wat doe je met speelgoed waar je niet meer mee speelt?

“Ik heb vier jongere broertjes, dus soms wil een van hen er wel mee spelen. De dingen die ik niet vaak gebruik, bewaar ik in de lades onder mijn bed. En als ik het echt niet meer hoef, neem ik het mee naar het huis van mijn opa en oma. Zij hebben een grote schuur met heel veel speelgoed, dus dan zoek ik daar iets anders uit waar ik een tijdje mee speel. Gisteren vond ik er nog een keyboard, dat heb ik mee naar huis genomen.”

Wat staat er nog op je verlanglijstje?

"Ik baal er best van dat ik geen Fortnite mag spelen van m'n ouders. Een PlayStation is het enige dat ik zou willen. Verder heb ik niet zoveel te wensen.”

Ga je mee naar de katholieke kerk van Julian? Zijn broertje wordt vandaag gedoopt!