Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Grote waterramp na zware cycloon

Cycloon  Idai  trok een spoor van vernielingen over het zuiden van Afrika. Hele dorpen zijn verdronken. Volgens de Verenigde Naties (VN) kan dit de grootste weerramp worden die dit gebied ooit heeft getroffen. Idai in cijfers en weetjes.
In de stad Beira in Mozambique vonden kinderen kunstbloemen in de puinhopen van een kerk.
ANP

Idai  kwam  vrijdag 15  maart op het zuiden van Afrika afrazen. De cycloon was ontstaan boven de Indische Oceaan.  De tropische storm  bracht verwoestende vloedgolven en stortbuien mee. De landen Malawi, Zimbabwe en vooral Mozambique met zijn lange kuststrook werden zwaar getroffen.   Er zijn minstens 750 mensen in deze drie landen samen omgekomen. Dat aantal zal zeker oplopen. Nog niet iedereen is gevonden. 600.000 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. Sommigen hebben uren door het water gewaad om hulp te zoeken.  

Verwoest

Veel bruggen en wegen zijn kapot. Telefoonverbindingen en elektriciteit liggen plat. Ook in de belangrijke Mozambikaanse havenstad  Beira  is de vernieling groot: de helft van de huizen is verwoest. Het vliegveld is nu het crisiscentrum.   Met drones wordt bekeken waar hulp nodig is. Daarna gaan helikopters en boten op pad.    

Nieuwe gevaren

De storm is gaan liggen, maar nu dreigen er nieuwe gevaren: tekort aan schoon drinkwater, voedsel, wc’s en (door slechte hygiëne) de verspreiding van besmettelijke ziektes.

3000 km2

Zo’n groot gebied (bijna heel Overijssel) kwam onder water te staan. Complete dorpen werden overspoeld. Overlevenden klommen in bomen en op daken. Het rampgebied is zo groot dat de omvang niet vanuit vliegtuigen kon worden ingeschat. Daar waren satellietbeelden voor nodig.

177 km/uur

De maximale snelheid waarmee Idai over land raasde.

1,8 miljoen

Zoveel inwoners van Mozambique zijn getroffen. Onder hen bijna een miljoen kinderen. 

Door: Cora van der Weij
Dit artikel verscheen ook in Kidsweek 

Plaats als eerste een reactie