Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Gek op gamen

Taksh (13) uit New Delhi speelde wel tien uur per dag Fortnite. Atharva (11) vindt gamen zelfs zo leuk dat hij z’n verjaardag ging vieren in een game-hal. India staat op de tweede plek van landen met de meeste online gamers.
Met zijn nieuwe koptelefoon op hoort Taksh tegenstanders nog beter aankomen.
Ruhani Kaur

"Ik speel het liefst op een Amerikaanse server tegen gamers uit Amerika. Die zijn beter dan de Aziatische”, vertelt Taksh in zijn slaapkamer. “Aan de andere kant: als ik op een Aziatische server zit, dan maak ik soms nieuwe online vrienden met wie ik in het Hindi tips kan uitwisselen.” In het weekend zat hij wel tien uur per dag te gamen, maar daar steken z’n ouders sinds zijn laatste rapport een stokje voor. “Mijn cijfers waren erg achteruit gegaan en nu moet ik meer tijd aan school besteden.” 
Zijn ouders willen voorkomen dat hij verslaafd raakt aan gamen. Ook op school hebben ze het over gameverslaving gehad. Een van de ouders kwam klagen bij de docenten dat kinderen te veel achter de computer zitten en te weinig met school bezig zijn. Maar Taksh maakt zich nergens zorgen over. “Ik wil gewoon een betere gamer worden en dan moet je veel oefenen.”

Miljoenen

Uit onderzoek bleek vorig jaar dat in Amerika de meeste online spelletjes worden gespeeld. India staat met stip op de tweede plek. Dat is niet zo gek, omdat het een enorm groot land is met heel veel inwoners. Alleen al in de hoofdstad New Delhi wonen ruim 21 miljoen mensen. Om te vergelijken: in Nederland wonen er 17 miljoen. Indiërs lopen daarnaast vaak voorop als het gaat om technische ontwikkelingen en helemaal sinds internet hier voor meer mensen betaalbaar is geworden, wordt er flink gegamed. De gemiddelde leeftijd van gamers in India is 24 jaar. Een jaar jonger dan het gemiddelde wereldwijd.

Atharva uit New Delhi viert zijn verjaardag in een game-hall.
Zijn vorige verjaardag vierde Atharva bij McDonalds. Ruhani Kaur
Met vijftien vrienden viert Atharva uit India zijn verjaardag in een game-hall.
Atharva viert met vijftien vrienden zijn verjaardag met games. Ruhani Kaur

Verjaardag

Op de derde verdieping van een mega winkelcentrum in de buitenwijk van New Delhi is The Gaming Vegas: een spelletjeshal. Kinderen, maar ook vol- wassenen komen hier gamen. Een van hen is vaste bezoeker Atharva die hier vandaag z’n verjaardag viert met vijftien vrienden. “Mijn vorige verjaardagen vierden we bij Domino’s of McDonalds. Nu wilde ik een keer iets anders doen. En ik ben groot fan van PlayStation games, zoals Uncharted 4, Uncharted Task, Infinity, FIFA 19 en nog veel meer.

Half uur

Ik speel ze ook thuis op m’n computer, maar ik mag maar een half uur per dag. Dan moet ik ‘m van mijn moeder uitzetten. Hier in het winkelcentrum kom ik ook niet zo vaak. Ik mag eens per twee weken en dan maar een kwartiertje.” Dat ze daar eerst tien kilometer voor moeten rijden met de auto, vindt hij niet erg. “Het voelt als een luxe uitje.” Atharva kent geen andere plek waar je kunt gamen, er zijn geen internetcafés meer zoals vroeger en veel game-hallen sloten hun deuren of zijn alleen nog open tijdens de zomervakantie. Steeds meer mensen hebben nu thuis of op hun mobiele telefoon internet en hoeven niet in een openbare ruimte te gamen. “Ik kom hier nu ongeveer drie jaar, vanaf het begin. Het is hier wel altijd druk, maar toch denk ik dat de meeste mensen liever thuis gamen.” Een half uurtje kost hier 100 Indiase roepie, dat is omgerekend 1 euro en vijftien cent. “Voor sommige mensen is dat te duur.

Globy is aan het gamen
In deze game-hall in New Delhi in India kun je allerlei spellen spelen.
In een game-hall kun je allerlei spellen doen. Ruhani Kaur

Koptelefoon

Zo begon Taksh ook met gamen, op de telefoon van z’n moeder. “Ik speelde Temple Run.” Gamen in een winkelcentrum vindt Taksh maar niks.
“Ik heb net een nieuwe koptelefoon gekocht met geluidse ecten. Daardoor kan ik tegenspelers beter horen aankomen. In een game-hal is heel veel ander geluid, dan kun je je niet concentreren.” Taksh realiseert zich dat hij mazzel heeft dat zijn ouders hem voor z’n twaalfde verjaardag een X-box konden geven. “Niet iedereen kan zich een spel veroorloven dat 4000 roepies per drie maanden kost.”

Onrustig en chagrijnig

Bijna al z’n vrije tijd gaat op aan gamen, toch vindt Taksh niet dat hij verslaafd is. “Mijn vrienden spelen nog veel langer dan ik. Sommigen wel zestien uur per dag. Ik merk zelf wel dat als ik langer dan drie uur speel, mijn concentratie minder wordt. Dus ik stop uit mezelf.” Maar dan bemoeit zijn moeder zich met het gesprek. Zij vertelt dat ze merkt dat Taksh heel onrustig wordt als hij een tijdje niet heeft gespeeld. “Dan wil hij het liefst zo snel mogelijk weer verder. Als dat dan niet mag of kan, dan wordt hij chagrijnig.” Taksh lacht.
“Nou, ik word vooral chagrijnig als ik aan het verliezen ben. Dat klopt wel: mijn humeur hangt af van hoe goed het gamen gaat. Als het niet goed gaat, dan speel ik het liefst net zo lang door tot het beter gaat.” Dat veel mensen zich zorgen maken over agressiviteit als je schietspelletjes doet, snapt Taksh niet. “Ik merk dat niet bij mezelf en ook niet bij mijn vrienden.”

Verleiding

Taksh mag sinds kort niet meer in zijn eigen kamer gamen, maar moet dat in de slaapkamer van z’n ouders doen. Daar staat wel een groter scherm, maar relaxed vindt hij dat niet. “Ze houden me de hele tijd in de gaten en ik kan niet meer tot midder- nacht doorgaan.” En wat Taksh misschien nog wel het meest irritant vindt: zijn moeder verstopt na het gamen de controller in een kast waar hij geen sleutel van heeft. Zo komt hij niet in de verleiding om langer door te spelen. Wat doet hij nu met de tijd die hij overheeft? “Soms ga ik voetballen met vrienden, maar eigenlijk praten we dan vooral ook over gamen.” En wat deed hij voordat Fortnite bestond? “Ik voetbalde, of speelde cricket in het park. Speelgoed heb ik niet en hoef ik ook niet. Het interesseert me niet. Eén keer kreeg ik bij een spel per ongeluk een cadeau voor een meisje: een Barbie. Die heb ik toen ter plekke kapotgemaakt.”