Vanaf haar zesde komt Licypriya op voor een beter klimaat in India. Ze staakte voor het overheidsgebouw voor een betere klimaatwet, spoorde duizenden anderen aan ook mee te doen, vertelt over de gevolgen voor haar land via sociale media en door presentaties te geven, sprak met wereldleiders en probeert ervoor te zorgen dat grote bedrijven minder vuile stoffen uitstoten. Ze vindt het belangrijk dat er iets aan het klimaatprobleem wordt gedaan. "Ik ben geboren in Manipur, een klein dorp in het noordoosten van India. Maar toen ik voor het eerst in de stad New Delhi kwam, schrok ik van de vieze lucht. Later werd mijn huis twee keer geraakt door een cycloon. In India zijn vaak overstromingen en hittegolven en we hebben last van droogte. Die milieuproblemen moeten veranderen. Dat zorgde er samen allemaal voor dat ik iets wil veranderen."
Greta van India
"Ik had helemaal niet door dat ik een klimaatactivist was, totdat mensen me in 2018 ineens zo gingen noemen." Door haar acties wordt Licypriya vaak vergeleken met de Zweedse Greta Thunberg, maar daar is ze niet blij mee. "Ik vind het niet leuk dat mensen mij zo noemen. Ik heb mijn eigen naam en mijn eigen verhaal. Als ik de Greta van India wordt genoemd, vertellen ze haar verhaal en niet dat van mij."
Forbes-lijst
Hoewel Licypriya al veel prijzen won voor haar acties, wordt ze door politici uit India vaak genegeerd. Daarom is ze erg blij met haar plekje op de speciale lijst van Forbes India, waarin jonge mensen worden genoemd die iets goeds doen voor de wereld. "Ik krijg veel online haat en bedreigingen. Mensen willen er zo voor zorgen dat ik stil ben. Maar een plekje op deze lijst inspireert me juist om verder te gaan."
Veranderingen
Licypriya is er trots op dat ze nog zo jong is en nu al veel mensen heeft geïnspireerd. Maar ze hoopt dat er bij de overheid ook iets gaat veranderen. Vorig jaar werd een nieuwe wet tegen luchtvervuiling aangenomen, maar dat is volgens de activiste nog niet genoeg. "Er moeten drie dingen veranderen: er moet een speciale klimaatwet komen, lessen over het klimaat moeten verplicht worden op scholen en leerlingen moeten zelf bomen planten. Er zijn 350 miljoen leerlingen in India. Als iedereen tien bomen plant, is ons land binnen een paar jaar groen. Dat zal helpen om de milieuproblemen te bestrijden." Voor zichzelf heeft Licypriya een heel ander doel: "Ik wil later ruimtewetenschapper worden. Ik wil naar de maan of naar Mars om onderzoek te doen naar schone lucht."
Plaats als eerste een reactie