Nieuwe plek
Er zijn verschillende redenen om te verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je ouders een nieuwe baan hebben. Of willen jullie een huis met een tuin of in een leukere stad? Het kan ook zijn dat je ouders gewoon zin hebben in avontuur. Er zijn mensen die van verhuizen houden. Die vinden het een uitdaging om een oud huis op te knappen of leuk om een nieuwe omgeving te leren kennen. Maar er zijn ook mensen die het vreselijk stressvol vinden. Er komen een heleboel regeldingen bij kijken. En je moet afscheid nemen van alles dat bekend is. In het ideale geval betekent verhuizen een verbetering van je leefsituatie. Je krijgt bijvoorbeeld een eigen slaapkamer of de nieuwe buurt is veiliger of gezelliger. De afgelopen jaren zijn in Nederland veel mensen uit de stad naar het platteland getrokken. Op zoek naar meer rust, ruimte en goedkopere huizen.
Onderzoek
In het ene land verhuizen mensen veel vaker dan in het andere. Onderzoekers wilden weten waar dat mee te maken zou kunnen hebben. Ze vergeleken informatie uit zestig verschillende landen. En wat bleek? Er wordt meer verhuisd in landen met meer rijkdom, waar meer mensen kunnen lezen en schrijven en meer mensen in de steden wonen. Binnen je eigen land verhuizen, is vaak makkelijker dan naar een ander land vertrekken. Elk land heeft namelijk andere regels voor nieuwe inwoners en die zijn vaak best streng. Er bestaat namelijk een angst dat nieuwkomers banen en woningen inpikken en de cultuur in het land beïnvloeden door hun eigen tradities te houden.

Migranten
Als je verhuist naar een ander land, heet dat ook wel migreren. Je bent dan een migrant. Er zijn verschillende soorten migranten. Sommigen gaan ergens naartoe omdat ze weer samen willen zijn met de rest van hun familie. Dat heet gezinshereniging. De meesten komen voor een studie, of voor een baan. Degenen die voor werk komen, worden arbeidsmigranten genoemd. De meesten in Nederland kwamen vorig jaar uit Polen en Duitsland. Deze immigranten blijven vaak niet de rest van hun leven in het nieuwe land. Bijna de helft is na drie jaar weer uit Nederland vertrokken. En na tien jaar woont zo’n 70% niet meer hier. Die gaan dan emigreren. Er is dus een verschil tussen emigreren en immigreren. Hoe onthoud je dat? De -i is van in. De -e van eruit.
Profiteren
Niet elke regering ziet de inwoners graag het land verlaten. Het zijn namelijk vaak de bollebozen die juist kunnen helpen de economische situatie in het land te verbeteren. Maar er zijn niet altijd goedbetaalde banen voor deze theoretisch opgeleiden. En, aan de andere kant, als zij in het buitenland goed verdienen dan profi teert het thuisland daar ook van mee. Vaak sturen de arbeidsmigranten een deel van hun salaris naar de achterblijvers. En dat is ook weer goed voor de economie omdat het geld dan daar wordt uitgegeven.
Naar de stad
In Afrika en Azië trekken veel mensen van het platteland naar de stad voor werk en voorzieningen als ziekenhuizen en (beter) onderwijs. Met een moeilijk woord heet dat ook wel urbanisatie, oftewel verstedelijking. In 2007 woonde meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Zo’n verhuizing pakt niet voor iedereen goed uit. Het lukt bijvoorbeeld niet altijd om werk of een betaalbaar huis te vinden. En in de stad kun je ook nog eens niet je eigen groente of fruit verbouwen. In veel steden zie je daardoor vaak een rijker centrum met hoge fl ats en met daarnaast krottenwijken zonder stromend (drink)water, riolering of elektriciteit. Hier wonen de nieuwkomers.
Klimaat
Verwacht wordt dat in de toekomst klimaatverandering een van de belangrijkste redenen zal zijn dat mensen gaan verhuizen. Omdat ze geen gewassen meer kunnen verbouwen of omdat hun huis onder water komt te staan, moeten ze wel vertrekken.
Vluchtelingen
Wereldwijd waren er in 2020 ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of een andere onveilige situatie. 9 Van de 10 vluchtelingen wonen in een buurland van het land waar ze geboren zijn. Slechts een klein deel besluit om verder weg te gaan. Zij betalen veel geld voor een vaak gevaarlijke reis naar een land waar het helemaal niet zeker is dat ze er mogen blijven. In 2020 kwamen 19.000 asielzoekers naar Nederland.
Plaats als eerste een reactie