Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Overstromingen in Bangladesh

Noodweer heeft in Bangladesh voor veel problemen gezorgd. Een groot deel van het Aziatische land is overstroomd. Rohan (10): "Onze oogst is mislukt en we hebben bijna geen drinkwater meer."
Door de overstromingen in Bangladesh mislukte de oogst.
Saikat Mojumder

"Het regende heel lang, heel hard. Eerst overstroomden de rivieren en toen ons land", vertelt Rohan die in het noordoosten van Bangladesh woont. Voor zijn ogen verdwenen hun rijstplanten onder een kolkende watermassa. In Bangladesh en buurland India vielen zestig doden. Rohan is wel gewend aan overstromingen. Zes maanden per jaar kan zijn familie rijst en pinda’s verbouwen. Het andere halfjaar staat het land onder water en verdient zijn vader geld met vissen. Net als alle andere boeren. Veel huizen staan uit voorzorg op palen of smalle dijkjes. Maar niet het huis van Rohan, waar dit keer het water ook naar binnen liep.

Klimaatverandering 

Bangladesh is een heel vlak land verdeeld door drie grote rivieren die het smeltwater uit de Himalaya afvoeren. De moessonregens komen hier nog eens bij. Dit jaar waren die een maand eerder. Rohan en zijn familie waren daar niet op voorbereid. Ze zouden over tien dagen hun rijst oogsten, maar nu hebben ze zelf niet meer te eten en kunnen ze ook niets meer verkopen. Veel mensen denken dat die vroege moesson komt doordat het klimaat verandert. Voor Rohan tellen alleen de gevolgen. En die zijn dit jaar veel groter dan anders. "We hebben bijna geen drinkwater meer. De waterpompen staan namelijk ook onder water. En onze koeien en kippen zijn verdronken, maar gelukkig leven wij allemaal nog."

Plaats als eerste een reactie