Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Polo op de pampa van Argentinië

De vader van Pilar (13) heeft grote sojaplantages, meer dan tweeduizend koeien en honderd paarden. Geen straf voor de Argentijnse Pilar, want ze is gek op paardrijden. Vanuit haar slaapkamer in hun landhuis kan ze de paarden zien grazen.
Pilar uit Argentinië is gek op paarden.
Victoruro Sepúlveda

Honderd paarden?

“Dat is mijn vaders hobby. Hij verzamelt paarden. Als onze neefjes, nichtjes en vrienden hier zijn, kunnen ze allemaal paardrijden.”

Heb je een lievelingspaard?

“Ja, Mantaraya omdat hij rustig is, maar heel hard kan rennen. Met hem speel ik polo, een soort hockey met lange houten sticks. Ik draag altijd een helm, want polo is best gevaarlijk!”

Hoezo gevaarlijk?“

Je houdt met één hand de teugels vast en met de andere de stick. Je stuurt met je gewicht. Je moet snel kunnen reageren en oppassen dat de tegenstander je niet van het zadel duwt met zijn paard.
Je moet niet bang uitgevallen zijn. Ik ben pas twee keer van m’n paard gevallen, maar nooit tijdens polo. Een keer schrok mijn paard van een dood dier en stond plotseling stil. Een andere keer struikelde hij, waardoor ik in een ijskoud meertje viel!”

Hoe lang rijd je al?

“Al sinds mijn vijfde drijf ik onze koeien samen, te paard natuurlijk. Ik gebruik dan een lasso. De koeien zijn voor mijn vader een soort spaarpot. Als de sojaoogst tegenvalt, kan hij zijn kudde verkopen aan een slachterij. Ik eet liever groenten, maar dat zeg ik niet tegen mijn vader! Die vindt dat maar onzin. Ik houd wel van vlees, maar niet van dieren doden!”

Heb je dat weleens gezien?

“We zochten eens een dikke koe uit die we eerst lieten rusten om het vlees niet te hard te laten worden. Toen sloegen ze haar met een stok op de kop en met een mes sneden ze haar keel door. Vanaf dat moment besloot ik geen vlees meer te eten of in ieder geval te minderen. Mijn vriendinnen eten ook niet zoveel vlees meer.”

Pilar: "Polo is hier heel populair. Polospelers uit  Argentinië winnen altijd!
Pilar: "Polo is hier heel populair. Polospelers uit Argentinië winnen altijd! Victoruro Sepúlveda
Pilar en haar neef Eugenio (14) winnen vaak een beker bij een polowedstrijd.
Pilar en haar neef Eugenio (14) winnen vaak een beker bij een polowedstrijd. Victoruro Sepúlveda

Favorieten

Ik eet het liefst:
Chipa (kaaskoekjes)

Mijn hobby's:
Polo, dansen, tennis, hockey, speelgoedpaardjes verzamelen

Ik word later:
Dierenarts

Mijn land is bekend door:
Voetballer Messi, de paus, Koningin Maxima. Én malse biefstukjes, maar die eten we hier allemaal zelf op

Mijn lievelingsvak:
Biologie

Door: Liesbeth Schouten

Plaats als eerste een reactie