Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Een profvoetballer in huis

Ze zijn allebei middenvelder en dromen van een carrière bij FC Barcelona. Rami Hajal (17) is geboren in Beirut, de hoofdstad van Libanon en groeide op in Zweden. Pepijn (10) woont in Heerenveen, op vijf minuten fietsen van het Abe Lenstra stadion. Sinds september zijn ze huisgenoten. Rami tekende een contract bij SC Heerenveen.
Pepijn: "Gelukkig zijn we allebei voor Messi."
Jacob van Essen

Natuurlijk wilden z’n twee beste vrienden meteen het buitenlands talent ontmoeten en zijn slaapkamer zien. Maar voor Pepijn was het niet zo bijzonder: een profvoetballer in huis. Hij had net afscheid genomen van Imanuel van veertien. Die voetbalde eerst bij Ajax en toen een tijdje bij Heerenveen. “Ik vond het heel stom dat hij weg moest, maar hij voetbalt nu bij Utrecht.” Op de kast in zijn slaapkamer staan nog de gepersonaliseerde voetbalschoenen die hij van Imanuel kreeg met zijn achternaam ‘Bonsu’.

Deze voetbalschoenen kreeg Pepijn van een vorige profvoetballer die bij hem thuis woonde.
Deze voetbalschoenen kreeg Pepijn van een vorige profvoetballer die bij hem thuis woonde. Jacob van Essen
Regelmatig fietsen Pepijn en Rami samen naar de voetbalvelden of het stadion.
Regelmatig fietsen Pepijn en Rami samen naar de voetbalvelden of het stadion. Jacob van Essen

Gastgezin

Rami had weinig bagage bij zich: een dekbedovertrek van FC Barcelona, z’n PlayStation en wat beeldjes en plaatjes van christelijke heiligen. Zijn ouders zijn nu heel trots, maar ze waren niet meteen enthousiast dat hun enige zoon naar het buitenland zou gaan voor zoiets onzekers als een loopbaan in het betaalde voetbal. “Ik wilde zelf graag in een gastgezin, want ik had van anderen gehoord dat ze zich wel eens eenzaam voelden. De club houdt goed in de gaten of iedereen in het gastgezin gelukkig is met elkaar.” Voordat Rami kwam, wist Pepijn niets over hem, alleen dat hij in hetzelfde land woonde als Zlatan Ibrahimović. Van die sterspeler hangt een poster op zijn kamer. Over Libanon weet Pepijn nog minder. “Ligt dat in Azië?”, gokt hij in één keer goed. Rami vertelt dat zijn gezin een paar jaar na de oorlog in Libanon vertrok naar Europa, om een beter leven te krijgen. Hij groeide op in een wijk met veel migranten uit Libanon, Somalië en de Balkan. “Het zou kunnen dat ik daardoor zo goed ben geworden. Er was voor ons eigenlijk niets te doen: alleen voetballen of de criminaliteit.”

Discipline

Pepijn wil later ook profvoetballer worden, bij FC Barcelona. Neemt hij nu dan al een voorbeeld aan Rami? Bijvoorbeeld als het gaat om zijn ijzeren discipline? “Dat woord discipline gebruiken mijn ouders wel steeds, maar eigenlijk weet ik niet goed wat het betekent. Dat Rami bijvoorbeeld elke avond al zijn tas pakt, ‘s ochtends zelf op tijd zijn bed uitkomt en in een kwartier klaar is om te vertrekken naar de training? Ik wil ‘s ochtends nooit opstaan. Vanochtend moest m’n moeder me twee keer komen roepen. En ik heb wel drie kwartier nodig voor ik klaar ben.” Een goede nachtrust is voor een profvoetballer heel belangrijk. Pepijn: “Dus ik moet ‘s ochtends altijd superstil zijn. Vooral op de trap. Maar niet alleen dan. Ook ‘s middags gebeurde het nogal eens dat ik het geluid van m’n PlayStation te hard had aanstaan en dan vroeg hij of het zachter kon. Nu gebruik ik m'n oordopjes zodat ik hem niet stoor tijdens z’n studie.” Rami kijkt een beetje betrapt. “Ja, dat deuntje van een PlayStation die aangaat, leidt me ontzettend af. Dan krijg ik ook zin om te gamen en kan ik me minder goed concentreren op school." En juist dat onderwijs was een voorwaarde voor z’n ouders. “Ik moet mijn diploma halen, zodat ik later eventueel nog naar de universiteit kan. Ik volg de vakken online, tussen de trainingen door.”

Rami en zijn gastbroertje Pepijn gamen graag samen op de kamer van Rami.
Zelfs als ze niet op het veld staan, zijn Rami en Pepijn bezig met voetbal. Jacob van Essen

Andere regels

Net als in elk gezin, gelden er bij Pepijn thuis voor iedereen andere regels. En natuurlijk vindt hij dat niet eerlijk. “Ik moet bijvoorbeeld echt veel eerder naar bed, doordeweeks al om half acht. En ik moet ‘s ochtends de hond uitlaten. Dat hoeft Rami nooit!” Rami heeft niet zoveel tijd en gelegenheid om stil te staan bij de dingen waar hij aan moet wennen. Hij focust zich op de reden waarom hij in Heerenveen is: een nóg betere voetballer worden. Maar natuurlijk heeft hij soms een beetje heimwee en mist hij de tabouleh van zijn moeder. Gelukkig nam ze tijdens haar laatste bezoek aan Friesland za’atar mee: een oosterse kruidenmix waarmee hij nu zelfs de andijvie stamp of hutspot een vleugje thuis kan geven. Niet dat hij klaagt over de kookkunsten van zijn gastouders. Allesbehalve. Hij vindt alles lekker wat ze klaarmaken, dit in tegenstelling tot Pepijn.

Rami mist wel eens de tabouleh van zijn moeder, maar vindt de stamppot van z'n gastmoeder ook heerlijk.
Rami mist wel eens de tabouleh van zijn moeder, maar vindt de stamppot van z'n gastmoeder ook heerlijk. Jacob van Essen

Gezond eten

“M’n moeder zegt dat ik naar Rami moet kijken en veel meer moet eten. Hij eet ‘s avonds wel twee of drie borden leeg. Vooral groente, eiwitten en koolhydraten zijn belangrijk voor sterke spieren. Bij een vriend hebben ze elke week een vaste patatdag. Als wij al eens patat eten, dan is het uit de oven en met groente en een salade erbij. Ik vind: bij patat horen frikandellen en kroketten. Maar het moet weer gezond.” Dit gezonde eten komt trouwens niet doordat Rami er is. Pepijn’s vader Bert was vroeger een professioneel ijshockeyer en gewend om op z’n voedsel te letten. Hij woonde trouwens zelf als 19-jarige in een gastgezin in Amerika, vandaar dat Bert het nu zo leuk vindt om gastouder te zijn.

Doorbreken

In januari mocht Rami mee op trainingskamp naar La Manga in Spanje, met de ‘grote jongens’ van het eerste. Er is dus best een kans dat hij door- breekt bij het grote voetbalpubliek en echt beroemd wordt. Rami is daar heel nuchter en bescheiden over en Pepijn is daar al helemaal niet mee bezig. “Ik ben nu zelf testspeler voor de voetbalschool van Heerenveen en als ik train, dan traint het eerste ook wel eens. Dus ik zie de voetballers van de voetbalplaatjes en van tv regelmatig in het echt. Ik zou ze ook nooit om een handtekening vragen. Ik vind het gewoon niet belangrijk.” Rami: “Ik zou het helemaal niet jn vinden om hier als een ster te worden behandeld. Ik wil gewoon dat Pepijn me als een oudere broer ziet.”

Buitenland

Er zijn strenge regels voor jonge voetballers die naar een club in het buitenland gaan. Onder de zestien is dit officieel verboden, onder de achttien alleen uit een land binnen Europa. Bij Heerenveen spelen drie voetballers onder de achttien uit het buitenland.

Plaats als eerste een reactie