Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Bijzondere ontmoeting in het buitenland

Op vakantie in het buitenland kun je souvenirs kopen, maar het is nóg leuker als je iets krijgt van iemand die daar woont.
Dit olifantje kreeg Nena (11) van een man in een tempel in Thailand.
Karin Wesselink

Nena (11) uit Sint-Michielsgestel was in een tempel in Thailand

“Dit olifantje kreeg ik van een man die in een tempel werkt omdat hij het zo leuk vond dat wij daar alle rituelen zo goed en respectvol uitvoerden. Volgens hem doen niet alle blanke toe- risten dat. Ik hoorde dat veel toeristen zich niet zo netjes gedragen en onbeleefd zijn. Voordat we op vakantie gingen, heb ik gekeken wat voor weer het was zodat ik wist wat voor kleren ik moest meenemen. Ik heb ook opgezocht welke cultuur en welk geloof ze daar hebben. Ik heb daar geleerd dat je niet met schoenen aan een huis in mag. Dan word je er meteen uitgezet. Ik vind dat niet zo fijn, want als je op blote voeten rondloopt, worden je voeten vies. Ik vond de vakantie wel echt heel leuk, vooral ook dat we met tijgers en een krokodil op de foto zijn geweest en op een olifant hebben gereden. Ik zou heel graag een keer op vakantie willen naar China, omdat bijna alles wat hier in de winkels ligt uit China komt en ik hoorde dat de mensen daar heel aardig zijn.”

Mayowa kreeg een Nigeriaans bankbiljet op vakantie.
Mayowa kreeg een Nigeriaans bankbiljet op vakantie. Karin Wesselink
Op vakantie in Turkije kreeg Gigi een pandabeertje van glas cadeau.
Op vakantie in Turkije kreeg Gigi een pandabeertje van glas cadeau. Marinde Hurenkamp

Mayowa (10) uit Amersfoort trommelde op straat in Nigeria

“Van mijn vader kreeg ik een Afrikaanse trommel en ik wilde er meteen op spelen. Dus we gingen aan de kant van de weg bij een supermarkt zitten trommelen. Na een tijdje kwam er een man luisteren. Hij gaf me een briee van duizend naira, dat is zo’n 2,5 euro. Mijn vader is toen nog achter die man aangerend om hem te bedanken. In Nigeria geven mensen elkaar geen cadeautjes, maar geld. Mijn vader is geboren in Nigeria en we hebben daar een huisje waar we af en toe naartoe gaan. Ik spreek de taal die in Nigeria wordt gesproken, maar ik wist niet dat je in het Yoruba niet alleen maar 'hallo' zegt, maar dat je erbij vertelt wat de mensen die je groet aan het doen zijn. Als je spelende kinderen ziet, dan zeg je bijvoorbeeld ‘hallo kinderen die aan het spelen zijn’. Of als je iemand groet die zit: ‘hallo zittende man’. Ik wil heel graag op vakantie naar Engeland, naar het stadion van Manchester United."

Gigi (10) uit Utrecht ging naar de werkplaats van een glasblazer in Turkije

“We gingen naar een man die sieraden en andere dingen van glas maakt, in zijn atelier buiten. Terwijl wij keken, maakte hij een panda van glas en die mocht ik hebben. Zomaar, als cadeautje. De panda is mijn lieve- lingsdier, dus ik was er heel blij mee. Wij zijn al vaker op vakantie naar Turkije geweest. Deze keer heb ik twee woorden Turks geleerd voordat we gingen: ‘hallo’ en ‘dankjewel’. Verder had ik me niet echt voorbereid, maar mijn moeder heeft wel wat dingen over het land verteld. Ik heb typisch eten van daar gegeten, bijvoorbeeld feta- en spinaziebroodjes en gözleme: Turkse pannenkoek. We gingen ook naar een heel bijzondere plek, waar vlammetjes uit de grond komen. En we zijn naar opgravingen gegaan. Ik wil heel graag op vakantie naar Borneo, een vriendin was daar en die zei dat er apen en krokodillen in het wild leven en dat de natuur heel mooi is.” •

Plaats als eerste een reactie