Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Spelen tot je er bij neervalt

Met een Nerf gun de vlag van je land bewaken of soldaatje spelen. Met speelgoedwapens spelen kan op allerlei manieren. Er zijn volwassenen die dit maar niks vinden. Maar Eitan uit Israël, Lera uit Almere en Krish uit Amerika doen het graag.
Lera uit Almere speelt graag buiten met haar speelgoedboog.
Sander Koning

Lera (12) uit Almere schiet met twee Nerf Rebel Bows

“Als mensen een oorlog hebben meegemaakt, vinden ze het misschien wel gek dat kinderen met speelgoedwapens spelen. Mijn oma bijvoorbeeld. Maar ik heb haar nooit verteld dat ik dat doe. Mijn ouders vinden alles prima, mijn vader speelt zelf ook schietspelletjes op de computer: Tank World. Ik heb wel eens gehoord van kindsoldaten die gedwongen worden om in een oorlog mensen te vermoorden. Dat lijkt me vreselijk, als iemand zegt dat je dat dat moet doen en dat je anders zelf doodgaat. Hier denk ik niet aan als ik met m’n boog speel. Het is voor mij gewoon speelgoed. Ik ben nu ook niet ineens helemaal gek van kruisbogen.Ik heb bijvoorbeeld The Hunger Games nog niet eens gezien, terwijl de hoofdpersoon Katniss een boog als wapen heeft. Ik speel liever buiten, dan dat ik films kijk.
Ik wil ook niet nu ineens een kruisboog en op schietles. Ik speel al korfbal en dat vind ik heel leuk. Ik heb alleen een echt wapen bij een politieagent gezien, maar dat telt niet als een wapen vind ik. In mijn wijk is nog nooit een schietpartij geweest. Tenminste: niet dat ik weet. Wel is vorig jaar een 14-jarig meisje in Almere overleden door kogels. Maar dat was in een huis, niet op straat. Dus ik ben niet ineens bang dat mij dat ook kan gebeuren. Als ik in Amerika zou wonen, zou ik er banger voor zijn. Daar is het ook veel makkelijker om een wapen te kopen dan hier.”

Krish uit Amerika heeft wel tien Nerf guns waar hij samen met zijn vader mee speelt.
Dit is één van de vele Nerf guns van Krish uit Amerika. Eva Schram
Eitan uit El Aviv is opgegroeid met echte wapens, maar hij speelt met nep-pistolen en nep-mitrailleurs.
Eitan uit El Aviv speelt wel eens met speelgoedwapens. Jimmy Hutcheon

Krish (13) uit Pleasonton in Amerika schiet met wel 10 Nerf guns

"Ik speel bijna elke dag met m’n speelgoedwapens. Soms met vrienden, soms met m’n vader. Maar ze mogennooit mee naar school. Ik denk dat het voor de veiligheid is. Als iemand denkt dat het een echt wapen is, kan er paniek ontstaan. Sommige mensen pimpen hun Nerf guns en dan zien ze er meer als echte wapens uit. Ze verven ‘m bijvoorbeeld zwart of zetten er een soort zwarte plaat aan de achterkant op die je bij echte geweren ook ziet. Mijn vrienden en ik gebruiken alleen de originele Nerf guns. In Amerika zijn wel eens schietpartijen op scholen geweest, daarom is iedereen extra voorzichtig. Ik heb nu twee keer meegedaan aan een oefening. Dan leer je wat je het beste kunt doen als zoiets gebeurt. Als de leraar zegt dat er een lockdown is, dan doen ze alle gordijnen dicht en moet je onder je tafel gaan zitten. Daar moet je heel stil blijven zitten, tot je over de intercom hoort dat de schietpartij voorbij is. Dan mag je weer opstaan.
Ik ben niet zo bang dat er ooit een echte schietpartij op mijn school komt. In mijn stad heb ik ook nog nooit een wapenwinkel gezien. Ik weet niet of die er is. Ik heb niemand er ooit over gehoord. Misschien dat ze er meer zijn in andere staten van Amerika. Ik weet dat er veel discussie is over spelen met speelgoedwapens, maar ik denk dat de meeste kinderen heel goed het verschil weten tussen spelen en echt schieten. Ik vind het gewoon heel leuk om te doen. Het is spannend.”

Eitan (12) uit Tel Aviv in Israël schiet met nep-mitrailleurs, klappertjespistolen en Nerf guns

“Natuurlijk hebben we regels: je mag bijvoorbeeld niet op iemands ogen mikken. En je mag elkaar ook niet slaan. Je mag wel geluiden maken om te doen alsof je bent geraakt. In mijn buurt wonen veel getraumatiseerde mensen door de oorlog. Als wij dicht bij hen met onze speelgoedwapens schieten, kunnen ze daar erg van schrikken. Daar houden we rekening mee. Sommige speelgoedwapens klinken heel echt. Die gebruik ik alleen tijdens Poerim, een joodse feestdag. Dan klinkt er meer geknal en wordt er soms vuurwerk afgestoken. 
Ik ben gewend aan wapens, ik ben ermee opgegroeid. Hiervoor woonde ik dichtbij het front. Ik zag vaak soldaten en wapens. Mijn vaderheeft zelf ook een wapen thuis, maar ik weet niet waar het ligt. Daar ben ik niet zo mee bezig. Veel mensen die in de Gazastrook wonen of hebben gewoond, hebben een wapen. Ze willen zichzelf kunnen verdedigen. Hoe dat hier in Tel Aviv is, weet ik niet. Ik weet wel dat je na je militaire dienstplicht je wapen mag houden. Ik ben niet bang voor wapens. Het is net als met honden. Als je zelf een hond hebt, ben je vaak ook niet bang voor honden. Mijn lievelingsspeelgoed is Monopoly en andere bordspellen. Ik houd ervan dat je je hersens moet gebruiken. Spelen met speelgoedwapens, bereidt me voor op mijn leven als soldaat. In Israël moeten jongens verplicht drie jaar in het leger en meisjes twee jaar. Ik kijk daar naar uit, want ik wil een gevechtssoldaat worden. Ik wil het land Israël verdedigen. Zo denkt iedereen in mijn familie erover."