Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Toeristen in de tuin

Elsa (12) en Daan (10) wonen in het Overijsselse plaatsje Giethoorn waar elke dag alleen al zo’n duizend Chinese toeristen komen. Af en toe best irritant, maar: “Het is hier nooit saai.”
Elsa en Daan wonen in het historische centrum van Giethoorn: een toeristische trekpleister.
Sander Koning

'Privé. Geen doorgang.’ In grote koeienletters staat deze boodschap in het Engels op een zelfgemaakt bord aan het begin van het tuinpad langs hun woonboerderij. In het dorp gebeurt het regelmatig dat toeristen voor iemands keukenraam staan of picknicken op de steigerhouten tuinmeubels van een familie. Afgelopen Kerst klopte bij Elsa en Daan zelfs een stel Chinezen in de ochtend aan of ze misschien een kopje koffie konden krijgen. Ze zagen het gezin ontbijten en dachten dat hun huis een café was. “Eén keer pakten toeristen zelfs mijn konijn uit de ren omdat ze er een foto mee wilden maken.” Elsa wordt nog boos als ze daaraan terugdenkt.

Mandarijn

De broer en zus wonen aan het Binnenpad in Giethoorn, omsloten door water en smalle bruggetjes. Auto’s kunnen niet komen in dit historische en pittoreske deel van het dorp. Giethoorn wordt vanwege de sloten en vaarten wel het ‘Venetië van Holland’ genoemd en is al jaren een toeristische trekpleister. Sinds een jaar of tien hebben de Chinezen het dorp ook ontdekt. Overal zie je teksten in het Mandarijn en iedereen in het dorp weet wel hoe je ‘hallo’ in deze taal zegt. Volgens schattingen komen er elke dag zo’n duizend Chinese toeristen. Maar ook Japanners en bezoekers uit het Midden-Oosten en natuurlijk Amerikanen, Spanjaarden en Nederlandse dagjesmensen. Waar je ook loopt in het dorp: overal hoor je weer een andere taal of dialect.

In de zomer is het dringen op de grachten.
In de zomer is het dringen op de grachten. Sander Koning

Nieuwsgierig

De meeste buitenlandse toeristen zijn maar een paar uur in Giethoorn of blijven één nachtje en gaan daarna door naar Amsterdam of een andere Europese hoofdstad. Volgens Elsa en Daan zijn ze vooral geïnteresseerd in mooie foto’s en een boottochtje maken, en minder in de geschiedenis of hun cultuur. “Ze vragen ons in elk geval niks over hoe het wonen hier is of wat onze tradities en gebruiken zijn. Ik vraag hen trouwens ook niks, daar ben ik niet echt nieuwsgierig naar. We praten maar heel af en toe met toeristen, eigenlijk alleen als ze ons vragen om een foto van ze te maken op één van de bruggetjes”, vertelt Elsa.

Privacy

Omdat veel inwoners zich ergeren aan toeristen in de tuin, staat er nu in het Gieters informatieboekje in het Nederlands, Engels én Chinees dat Giethoorn geen museumdorp is, dat picknicken in de privé-tuinen niet mag en dat niet iedereen per se op de foto wil. Deze ‘regels’ zijn er om de privacy van de bewoners te bewaken. Maar in sommige talen, zoals het Chinees, bestaat het woord privacy niet eens.

De grachten en vaarten van Giethoorn trekken veel toeristen.
De grachten en vaarten van Giethoorn trekken veel toeristen. Sander Koning
De boerderijen in het centrum zijn gebouwd op eilandjes.
De boerderijen in het centrum zijn gebouwd op eilandjes. Sander Koning

Cultuur

En wat betreft dat fotograferen van alles en iedereen: de juf van de basisschool hangt regelmatig een bordje op bij het plein met de woorden ‘no pictures, please’ en alle leerlingen kennen deze zin uit hun hoofd. Die bordjes blijven trouwens nooit lang hangen, maar niemand weet wie ze weghaalt. Daan denkt wel te weten waarom de toeristen het leuk vinden de kinderen te fotograferen. “In veel landen dragen ze op school een uniform. Wij niet. Dus dat vinden ze vast bijzonder. Net als dat ze fiet- sen bijzonder vinden. Ik denk tenminste dat ze me daarom wel eens fotograferen als ik fiets.” Elsa denkt daar heel anders over. “Aziaten hebben eigenlijk allemaal donker haar en jij bent blond. Dat vinden ze bijzonder, dus willen ze daar een foto van maken.” Hun moeder heeft een reisbureau en is ook wel eens in China geweest. Zij legt vaak dingen uit over de Aziatische cultuur zodat Elsa en Daan wat beter kunnen begrijpen waarom de toeristen zich gedra- gen zoals ze doen. Daan en Elsa zijn zelf niet zulke globetrotters en een verre bestemming in Azië hoeft van Elsa niet. “Volgens mij is de lucht daar heel erg verontreinigd. Ik zie hier tenminste veel Chinezen met mondkapjes lopen, ik denk omdat ze denken dat de lucht hier ook vies is."

Elke dag komen er gemiddeld zo'n duizend Chinese toeristen in Giethoorn.
Elke dag komen er gemiddeld zo'n duizend Chinese toeristen in Giethoorn. Sander Koning

Verrassing

Dat Giethoorn zomer én winter overspoeld wordt door toeristen zorgt gelukkig niet alleen voor irritatie, maar ook voor veel grappige situaties. Daan: “Ze huren bijvoorbeeld fietsen, maar dat kunnen ze helemaal niet goed. Dus dan belanden ze in de struiken!” En het is altijd weer een verrassing wat er in de brievenbus ligt. Daan: “Soms doen mensen er poepluiers, frietbakjes of peuken in, omdat ze denken dat het een prullenbak is.” Nu heeft iedereen een sticker op de deksel geplakt waarop in drie talen staat dat je er geen vuilnis in mag gooien. Dat helpt gelukkig wel. En voor de economie zijn de toeristen natuurlijk alleen maar heel fijn. Er zijn bijvoorbeeld vakantiebaantjes in overvloed. Elsa: “Je kunt hier bootjes verhuren of in één van de restaurantjes gaan helpen.” En het allerleukste aan wonen in Giethoorn? “Het is hier nooit saai en soms komen hier beroemde mensen naartoe, bijvoorbeeld You-Tubers zoals Enzo en Milan Knol."

Plaats als eerste een reactie