Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Vlucht van Cuba via Colombia naar Amerika

Veel Cubanen wagen zich aan een reis via Colombia naar Amerika in de hoop op een beter leven. Ook de familie van Laura.
Vluchtelingen die met een bootje van Colombia naar Panama gaan, laten overtollige bagage en kleding achter op de kust.
Sytske Susie Jellema

Smokkelpad

“We zijn al een jaar geleden uit Cuba vertrokken," vertelt Laura. "Eerst gingen we met het vliegtuig naar Ecuador. Daar hebben mijn ouders nog wat geld verdiend. En nu zijn we onderweg naar Amerika. Via dit pad dat drugssmokkelaars ook gebruiken om van Colombia naar Panama te komen."
In Laura's geboorteland Cuba voelden haar ouders zich niet vrij en ze hadden heel weinig geld. Daarom zijn ze uit Cuba weggegaan en hoopt Laura's moeder dat ze als dokter in Amerika aan de slag kan.

Klein bootje

Ze kwamen gisteravond aan met een heel klein bootje. Het was donker, er waren hoge golven en ze werden kletsnat, want het bootje was veel te klein voor hen. Een man bracht hen daarna naar het pad in de jungle. Op een gegevens moment vond hij het te gevaarlijk worden en is teruggegaan, terwijl Laura met haar vader, moeder en zusje achterbleven. Er zijn veel mensen met wapens in de jungle, die hun spullen en geld afpakken of hen zelfs willen vermoorden. En dan is er nog de angst dat ze de grens niet over mogen van de douane en misschien wel terug moeten. 

De reis door de jungle is zwaar en gevaarlijk.
De reis door de jungle is zwaar en gevaarlijk. Sytske Susie Jellema
De vluchtroute door de jungle is op takken en stammen aangegeven.
De vluchtroute door de jungle is op takken en stammen aangegeven. Sytske Susie Jellema

Jungle

Het is warm en vochtig in de jungle. Zweet loopt in straaltjes langs Laura’s rug, rode mieren zo groot als vliegen kruipen over haar teen. Net hoorde ze een soort kattengeluiden. Haar moeder zei dat het brulapen waren. En ze heeft al twee gele toekans en een reusachtig grote blauwe vlinder gezien. Toch is het niet echt leuk hier. Laura is moe van het lopen en een beetje zenuwachtig. Ze moeten hoge bergen over en dat is zwaar, want ze hebben ook tassen met kleren en eten bij zich. Laura’s moeder draagt ook nog haar babyzusje op haar rug.

Balletdanseres

Laura mist haar eigen land. “We woonden vlakbij het strand in Cuba. Waar we naartoe gaan in Amerika, is helemaal geen zee. Maar ik houd superveel van het strand en de zee." Toch heeft ze ook een droom. "Ik wil balletdanseres worden, misschien lukt dat wel in Amerika.” Laura’s moeder doet haar jasje uit en gooit die op de grond tussen de bladeren. “Weer een beetje minder om mee te slepen”, zegt ze. “We zijn er bijna.” Laura haalt diep adem, de warmte slaat in haar gezicht. En dan loopt ze verder het groene oerwoud in.

De route die Laura en haar ouders namen om in de Verenigde Staten te komen.
De route die Laura en haar ouders namen om in de Verenigde Staten te komen.

Drie maanden

De reis van Laura, haar babyzusje en haar ouders van Ecuador naar de Verenigde Staten duurde drie maanden. Met het vliegtuig, de bus, een auto en vaak te voet ging de reis door de jungle, over bergen, langs steden en dorpen en via zee. Soms was het heet, soms steenkoud, dan weer nat, dan weer veel te droog. Ze sliepen in de openlucht, in tenten, in ruïnes en soms in een hotelletje. Nu zitten Laura en haar ouders in Houston en zijn ze opgenomen in een overheidsprogramma dat hen helpt een huis, school en werk te vinden.

De Amerikaanse droom

Veel Cubaanse kinderen en hun ouders willen in Amerika wonen. Daar zijn volgens hen veel meer kansen op een beter leven dan op Cuba. Er is bovendien een speciale wet in Amerika voor Cubanen waardoor ze makkelijk een visum kunnen krijgen. Maar na vijftig jaar lijkt aan deze wet een einde te komen. De banden tussen de regeringen van Cuba en Amerika worden beter en daarom gaan Cubanen nu massaal naar de V.S. om de Amerikaanse droom te gaan leven.

Door: Sytske Susie Jellema

Plaats als eerste een reactie