Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Euro's scoren in het voetbal

Naast ballen, vliegen ook de miljarden euro’s je om de oren in de voetbalindustrie. Wie verdient wat en vooral: waaraan?

List en bedrog

Veel kinderen uit Afrika dromen van een carrière als rijke voetballer. Er zijn mensen die hier misbruik van maken. Ze beloven contracten bij clubs in Europa of Azië en vragen giga bedragen voor het regelen daarvan. De familie moet vaak het spaargeld opofferen, een lening afsluiten of een stuk land verkopen. Eenmaal in het buitenland blijkt de voetbalmakelaar nep of weet de club van niks. Geschat wordt dat er jaarlijks zo'n 15.000 Afrikaanse voetballers naar Europa en Azië komen. Vaak worden ze daar aan hun lot overgelaten. Velen van hen belanden op straat of komen in de illegaliteit terecht. Uit schaamte durven ze vaak niet terug naar hun familie.

Valse papieren

De wereldvoetbalbond FIFA verbiedt transfers voor voetbalspelers onder de achttien van buiten Europa. Het mag alleen als de ouders mee verhuizen naar de club in het nieuwe land. Toch gebeurt het nog wel eens dat voetbalmakelaars deze regels aan hun laars lappen. Ze veranderen bijvoorbeeld gewoon de leeftijd op officiële documenten.

Jaarlijks komen er zo'n 15.000 voetballers uit Afrika naar Azië en Europa.
Jaarlijks komen er zo'n 15.000 voetballers uit Afrika naar Azië en Europa. Shutterstock

Kaartjes

In mei vorig jaar werden er kaartjes voor de Champions League finale Liverpool – Real Madrid verkocht voor minstens 1500 euro voor het Liverpool vak. De duurste kaartjes kostten zelfs 28.000 euro. Er ontstond een handel in de kaartjes. Mensen die helemaal geen fan zijn van Liverpool of Real, kregen de kaartjes in handen en verkochten ze voor heel veel geld door.

Rechten

Niet alle voetbalwedstrijden zijn op elke tv-zender te zien. Een zender moet de rechten van een wedstrijd kopen en dat gaat om flinke bedragen. Om de wedstrijden van het Nederlands elftal live te mogen uitzenden, betaalde de NOS tussen de 24 en 28 miljoen euro tot en met het volgende WK in 2022. Het uitzenden van de samenvattingen van de Eredivisie voor drie jaar kostte de omroep nog eens 20 miljoen.

Ballen-Stad

Ongeveer de helft van alle voetballen op de wereld worden in de Pakistaanse stad Sialkot gemaakt. Hier fabriceren 40.000 arbeiders ongeveer 65 miljoen ballen per jaar. Ook de WK-bal van vorig jaar produceerden ze hier. Hoeveel ballen ze toen precies voor het WK hebben gemaakt, is geheim. Het zou gaan om zo’n 700.000 ballen per maand.

Pakistan...  

... verdient elk jaar zo’n 500 miljoen dollar aan de productie en export van voetballen.

Ongeveer de helft van alle voetballen wordt in Pakistan gemaakt.
Ongeveer de helft van alle voetballen wordt in Pakistan gemaakt. AFP

Wissel

Tijdens het afgelopen WK in Rusland veranderde halverwege het toernooi ineens de bal van uiterlijk. Eerst zaten er zwarte vlekken op, maar de laatste zestien wedstrijden werden gespeeld met een versie met rode vlekken. Slimme wisseltruc: iedereen die de eerste bal had, wilde natuurlijk daarna toch ook de tweede officiële WK-bal kopen.

Per dag

Voetbalclubs verdienen geld als een van hun spelers meedoet aan een WK. De internationale voetbalbond FIFA betaalt vanaf twee weken voor het begin tot de dag na de uitschakeling 7.200 euro per speler per dag.

6 miljard

De wereldvoetbalbond FIFA verdiende aan het WK in Rusland zo’n 6 miljard dollar door de verkoop van uitzendrechten, kaartverkoop en sponsorschappen. De tv-kijkende toeschouwers zouden ook nog eens 3 miljard dollar opleveren aan reclamegeld.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.