Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Mijn grote droom is FC Barcelona"

Marvin (9) woont al twee jaar in een huis met allemaal andere voetbaltalenten in de hoofdstad van Ghana. Hij traint op dezelfde voetbalacademie als de wereld-beroemde spits Boateng.
Marvin (rechts) en zijn beste vriend Arnold voetballen allebei bij Charity Stars FC in Accra.
Dr. Monk

Mis je je familie?

"Dat valt wel mee, mijn oudere broer Annor woonde hier al en ik heb hier vrienden gemaakt, zoals Arnold. Hij is wel geboren in Accra maar woont ook in één van de zeven huizen van de voetbalschool Charity FC. Ik ben hier heel blij, want ik kan elke dag voetballen en ik word steeds beter. Alleen maak ik me de laatste tijd zorgen om mijn vader. Hij heeft een ernstig ongeluk gehad en kan nu niet werken als taxichauffeur. Hij moet geopereerd worden, maar daar is geen geld voor. Mijn moeder verdient niet genoeg.”

Is de voetbalschool duur?

“Er zijn voetbalscholen van grote internationale clubs en dan betalen die clubs alles. Maar deze voetbalschool wordt betaald door een kerk. Sommige ouders betalen wel mee aan eten of schoolgeld, maar mijn moeder kan dat niet. Ze stuurt ons alleen geld om naar huis te kunnen in de schoolvakanties. Met Pasen, Kerst en in de zomer. Het is een lange reis, zo'n vijf uur rijden.”

Hoe lang voetbal je al?

“Sinds m’n vijfde. Ik zat niet op voetbal bij een club, maar wel in het schoolteam. Twee jaar geleden kwamen er scouts van Charity Stars FC kijken naar een wedstrijd. Ze hebben toen mijn moeder overgehaald me ook naar de hoofdstad te laten gaan. Ik wilde meteen. Mijn broer zat al op de voetbalschool.”

Marvin ziet zijn ouders alleen in de schoolvakanties. Hij wil profvoetballer worden.
Marvin ziet zijn ouders alleen in de schoolvakanties. Hij wil profvoetballer worden. Dr. Monk

Wordt iedereen van jouw school profvoetballer?

"Er zijn een paar voetballers van deze school die het echt gemaakt hebben. Bijvoorbeeld Emmanuel Boateng die nu voor Levante UD in Spanje speelt. Hij scoorde vorig jaar mei een hattrick tegen Barcelona en ik zag hem op tv Messi onderuit halen! Iemand anders speelt nu bij een Portugese club. Die club stuurt scouts naar Charity Stars FC, dus als een van ons naar Europa vertrekt, is het eigenlijk altijd via deze club. Niet iedereen redt het als voetballer. Daarom moeten we ook gewoon naar school. Als het niet goed gaat op school, mogen we niet trainen.”

Is voetbal hobby of werk?

“Voor mij is het alles, ik wil echt profvoetballer worden en er later mijn geld mee verdienen. Mijn grote droom is FC Barcelona. Mijn moeder zei altijd al dat ik talent heb en het ver kan schoppen. Maar ze zou liever willen dat ik ga studeren en dokter, advocaat of ingenieur word. Dat zijn banen met meer zekerheid.”

Wat wil je bereiken?

“Ik hoop dat ik ontdekt word door de scout van die Portugese club en daarom doe ik heel erg m’n best. Later wil ik een huis met twaalf kamers waar mijn ouders, broer en ik met mijn vrouw en kinderen allemaal kunnen wonen. En ik wil een grote terreinwagen, een land cruiser: de Toyota V8 het liefst. Maar ik ga ook iets goeds doen voor andere mensen. Ik wil de blinden helpen.”

Voetbalschool

Er zijn ongeveer zeven tot tien voetbalscholen in Ghana. Voor de jonge talenten, die vaak uit arme gezinnen komen, lijkt dit een enorme buitenkans. Vaak krijgen ze hier naast training ook een opleiding en een heleboel beloftes. Lang niet alles komt uit, soms moeten ze zich aan strenge afspraken houden zonder dat ze een minuut speeltijd krijgen voor de club van hun dromen. En uiteindelijk... verdienen vooral anderen geld aan hun talent.

Plaats als eerste een reactie