Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Vrienden aan de andere kant van de wereld

Yair en Liam (allebei 12) kennen elkaar al vanaf het begin van de basisschool. In het begin konden ze elkaar niet uitstaan, maar net toen ze toch beste vrienden waren geworden en elke dag samen voetbalden, ging Yair verhuizen.
Ook sinds de verhuizing zijn Yair en Liam beste vrienden.
Karin Wesselink

Hoe ver wonen jullie van elkaar vandaan?

Liam: “Eerst vijf minuten fietsen, maar nu ruim 20 uur vliegen.”
Yair: “Voor het werk van mijn vader, ben ik verhuisd naar Nieuw-Zeeland, maar afgelopen zomer was ik drie weken in Nederland. Ik moest wel wat familiedingen doen, maar verder was ik samen met Liam.”

Wat vinden jullie van het leven zonder elkaar?

Yair: “Door het tijdsverschil is het moeilijk contact houden, want als ik naar bed ga moet Liam op school zijn. In de weekenden zouden we elkaar wel kunnen spreken, maar dan vergeten we het vaak. We appen wel veel. Verder vind ik de natuur in Nieuw-Zeeland wel heel mooi en overal zijn heuvels, maar het leven is een beetje saai. Ik kan bijvoorbeeld nergens in m’n eentje naartoe. In Amsterdam sprong ik op de fiets naar vrienden. Nu moet alles met de auto. Gelukkig heb ik wel heel grappige vrienden op school. Maar we spreken na schooltijd dus nooit af. Als ik ga studeren, wil ik dat in Nederland doen.”

Liam woont in Amsterdam en zijn beste vriend verhuisde naar Nieuw-Zeeland.
Eindelijk kunnen de beste vrienden weer samen voetballen. Karin Wesselink

Zijn jullie nog steeds beste vrienden?

Liam: “Zo voelt het wel! Je hebt niet elke dag contact nodig om vrienden te zijn. En omdat hij ver woont en we elkaar niet vaak zien, wil je juist dat het leuk is als je elkaar ziet. Dan doe je meer je best. En je doet extra aardig. Dat maakt dat het juist makkelijker is om vrienden te blijven. Je maakt minder snel ruzie over kleine dingen.”

Plaats als eerste een reactie