Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Een beetje toerist, een beetje thuis

Ze zien elkaar elke zomer vijf weken als Yasmine (12) uit Amsterdam op vakantie gaat naar Tetouan in Marokko waar Sara (13) woont. Yasmine: “We nemen wel altijd pindakaas en speculoos mee.”
Yasmine woont in Amsterdam en gaat elk jaar op vakantie naar Tetouan (Marokko).
Ernie Buts

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

SARA: "Yasmine kwam in de winkel van mijn vader waar ik vaak help. We zagen elkaars loom armbandjes, die waren toen heel erg in. Ze vroeg of ik die van mij wilde ruilen met die van haar. Dat hebben we gedaan en sindsdien zijn we vriendinnen.”
YASMINE: “Ik was toen zes en zij zeven. Ik vond haar meteen heel aardig.”

Komen er veel toeristen naar Tetouan?

SARA: “Er zijn hier vooral Nederlandse Marokkanen die elk jaar komen voor een langere tijd omdat ze hier een huis hebben."
YASMINE: “In onze straat komen niet veel toeristen, die gaan meestal naar de oude medina in het centrum. Ik zie mezelf niet echt als een toerist, want ik voel me daar gewoon thuis. Ik vind het wel heel grappig dat je daar in de zomer heel veel auto’s met Nederlandse nummerborden ziet rijden en op het strand hoor je veel mensen Nederlands praten.”

Lijken jullie op elkaar?

SARA: "Heel erg. Yasmine is Marokkaans en moslim, net als ik. We dragen allebei broeken, truien en geen hoofddoek. Ik heb ook traditionele Marokkaanse kleren, zoals de djelleba. We eten ook allebei couscous en tajine. Veel van mijn vrienden komen vaak te laat, maar ik kom wel altijd op tijd dus ook daarin zijn we hetzelfde.”
YASMINE:“Nou: we dragen niet helemaal precies dezelfde kleren. Ik heb Sara bijvoorbeeld nog nooit in een korte broek of in een hemdje met spaghettibandjes gezien.”

Sara woont in Tetouan en verheugt zich op de komende zomer als Yasmine weer komt.
Sara woont in Tetouan en verheugt zich op de komende zomer als Yasmine weer komt. Willemijn de Koning

Hebben jullie wat van elkaar geleerd?

YASMINE: “Sara heeft me voor het eerst muziek laten horen van een beroemde Marokkaanse zanger: Zouhair Bahaoui Als ik dat nu terugluister, dan denk ik aan hoe leuk de vakantie was. Ik heb haar Ronnie Flex en Lil’ Kleine laten luisteren. In de winkel van haar vader heb ik heel veel dingen geproefd die ik niet kende, minion ijs bijvoorbeeld. En wij nemen altijd pindakaas en speculoos mee.”
SARA: “Ze kende de Marokkaanse woorden voor tikkertje, verstoppertje en ‘steen, papier, schaar’ nog niet. En van die liedjes die je zingt tijdens het handjeklappen.”

Waar wil je naartoe op vakantie?

SARA: “Ik wil wel een keer naar Nederland, omdat ik denk dat dat een mooi land is, maar het is erg moeilijk om een visum te krijgen en duur om er te zijn.”
YASMINE: “Ik wil wel naar Spanje, Turkije of Griekenland maar we gaan ook dit jaar weer naar Marokko. Dat vind ik juist leuk, hoor. Want dan zie ik Sara weer."

Plaats als eerste een reactie