Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Het is stom dat vrouwenvoetballers minder betaald krijgen"

Esra (12) uit Amstelveen wil profvoetballer worden. Maar vrouwenvoetballers worden nog steeds als minderwaardig gezien. Hoe gaat zij daar mee om?
Esra wil later profvoetballer worden.
Sander Koning

Haar gordijnen zijn gemaakt van een dekbedovertrek met Messi erop. En de muren zijn behangen met posters. Van Messi en Suárez, maar ook van de Oranje Leeuwinnen en een ingelijst wedstrijdshirt van Ajacied Abdelhak Nouri. “Voor mijn YouTube-kanaal doe ik soms battles met beroemde sportieve mensen en dus ook met voetballers. Ik heb ook een keer met Nouri gebattled. Nu hij nooit meer kan voetballen, heeft het shirt nog meer emotionele waarde.”

Voetbal

Voetbal is het allerbelangrijkste in haar leven. "Ik ben er lekker fit door en het geeft me zelfvertrouwen, vooral als ik complimenten krijg. En iedereen die voetbalt, leert goed samenwerken met anderen." Esra voetbalt al vanaf haar vierde bij een club. Haar hele familie voetbalt of voetbalde en iedereen vindt het juist leuk dat haar leven draait om deze sport. Elk vrij uurtje besteedt ze hieraan. Is ze zelf niet aan de bal, dan kijkt ze wedstrijden, op tv of in het stadion. 

 

Haar bijnaam is EssiMessi en Esra heeft een eigen You-Tube kanaal.
Haar bijnaam is EssiMessi en Esra heeft een eigen You-Tube kanaal. Sander Koning

Ajax

"Ik ga vaak met m'n vader of met opa naar Ajax. We hebben een seizoenkaart." Doordeweeks traint ze drie keer: op zaterdag voetbalt ze met een jongensteam van SC Buitenveldert en op zondag met het meisjesteam van de KNVM overstijgend. Dat betekent dat ze voetbalt met de zestien beste meisjes van drie regio's. Her enige meisje zijn in een jongensteam, vindt ze juist voordelen hebben: "Ik mag eerste douchen na de wedstrijd. De jongens wachten dan op de gang." 

Esra met haar jongensteam: "Ik mag als eerste douchen."
Esra met haar jongensteam: "Ik mag als eerste douchen." Sander Koning

Nederland elftal

Ze vindt niet dat ze door voetbal dingen mist die haar leeftijdsgenoten wel doen. "Ik speelde vroeger piano, maar dat vond ik niet meer leuk. Het is niet dat ik het heb opgegeven voor voetbal. Volgend jaar zal het wel anders zijn, met meer huiswerk voor school. Maar er zijn middelbare scholen die rekening houden met je sport. Dus ik zoek gewoon zo'n school uit. Dan moet het wel lukken. Mijn droom is om voor het Nederlands elftal te gaan spelen. Het enige wat ik stom vind: vrouwenvoetballers krijgen veel minder betaald dan de heren. Dat vind ik echt oneerlijk." 

Plaats als eerste een reactie