Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Weetjes en feiten over vrouwenvoetbal

Vandaag begint het EK voetbal voor vrouwen. De voetbaldames worden nog steeds minder betaald dan de heren. Toch verandert er langzaam iets. Zo beloont voetbalbond KNVB sinds 1 juli 2022 de internationals hetzelfde als de mannen.

Salaris

Er gaan steeds meer meisjes en vrouwen voetballen, ook al krijgen de profs niet hetzelfde betaald als de mannen. Daar komt langzaam wel verandering in. Zo beloont voetbalbond KNVB sinds 1 juli 2022 de internationals hetzelfde als de mannen. Maar de wedstrijdpremies die voetbalbond UEFA uitkeert tijdens het EK voor vrouwen zijn nog steeds veel lager dan die bij de mannen ook al is het bedrag verdubbeld vergeleken met die van de vorige EK in 2017. De komende Europees kampioen krijgt iets meer dan twee miljoen euro. Maar alle deelnemende landen aan het EK voor mannen kregen vorig jaar een bedrag van meer dan negen miljoen om mee te beginnen. Nog voordat er ook maar één wedstrijd was gewonnen. 

Aantal voetbalsters

40 miljoen meisjes en vrouwen voetballen er wereldwijd. 

Lieke Martens

Stervoetbalster en Oranje Leeuwin Lieke Martens krijgt zo'n 200.000 euro voor een jaar voetballen bij FC Barcelona. Lionel Messi (zelfde club) ontvangt hetzelfde, maar dan voor drie dagen.

Dames

In 2017 was het aantal vrouwelijke leden van voetbalclubs ruim 154.000. Er zijn 7 voetbalclubs in Nederland met alleen damesleden. 

Jongenssport

Vorig jaar kwam een 13-jarig meisje uit Wales in het nieuws omdat ze werd uitgescholden voor lesbienne omdat ze aan een 'jongenssport' doet. Ze voetbalt al sinds haar achtste, maar haar docenten vonden dat ze beter hockey of netbal kon spelen. Die sporten zouden wel voor meisjes zijn.  

Salaris

Voetbalsters bij Nederlandse topclubs verdienen tussen de 700 en 2.300 euro per maand. Het gemiddelde salaris voor mannen in de Eredivisie ligt op 22.000 euro. 

Meeste

Er zijn twee voetbalverenigingen waar meer vrouwen dan mannen voetballen: Wartburgia in Amsterdam en SC 't Gooi in Hilversum. 

Friesland

In de Friese gemeente Leeuwarderadeel zijn de meeste voetbalsters te vinden: 1 op de 4 voetballers hier is een meisjes of een vrouw. 

Reclame

De Amerikaanse Alex Morgan is waarschijnlijk de bestbetaalde speelster ter wereld. Bij haar club Olympique Lyonnais verdient ze rond de 400.000 euro, maar met het geld dat ze verdient met reclames krijgt Morgan rond de 3 miljoen. 

Verbod

In Iran is het verboden voor vrouwen om in het stadion naar een voetbalwedstrijd te kijken. In het buitenland geldt die regel niet en dus zaten er het afgelopen WK tijdens Iran - Spanje opvallend veel Iraanse dames op de tribune. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.