Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Voetbalfeest in Senegal

Groot feest in Senegal! Het nationale voetbalelftal won zondag voor het eerst de Africa Cup. Na een zenuwslopende penaltyreeks ontploften de straten van de hoofdstad Dakar. Yacine (13) was erbij. 
In Dakar vierde Yacine (13) de overwinning van Senegal tijdens de Africa Cup.
Sophie Schouwenaar

"Ik heb alle wedstrijden van ons team gekeken", vertelt Yacine. "De finale keek ik bij mijn oom Mohamed thuis. Voor de gezelligheid, maar hij heeft ook een groter beeldscherm." In Senegal geloven veel mensen in magische geluksbrengers. Die heten gris-gris. Yacine weet zeker dat de spelers van Egypte, de tegenstander in de finale, aan zwarte magie deden om te winnen en daarom ook amuletten bij zich droegen.  

Hoop

De finale was bloedstollend. Na de verlenging stond het nog steeds 0-0 dus kwamen er penalty’s. "Ik werd echt nerveus. Toen Bouna Sarr miste, rende ik schreeuwend van teleurstelling de straat op. Ik wilde zelfs de geschminkte vlag al van mijn wang vegen, maar mijn vader zei dat er nog hoop was. Toen Sadio Mané de bal neerlegde, wist ik zeker dat hij zou scoren. Hij is de beste speler. En hij is een goed mens. In zijn geboortedorp heeft hij een ziekenhuis en een school laten bouwen. Ook geeft hij elk huishouden elke maand 75 euro." 

Drukte en gedrang 

Mané schoot inderdaad raak en weer rende Yacine de straat op. Dit keer huilend van geluk. Het was feest tot diep in de nacht en ze ging pas om twee uur slapen. Dat was niet erg, want maandag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Overal in de straten was er muziek, dans, en vooral een enorme drukte en gedrang. "Echt alles en iedereen vierden feest!"

Plaats als eerste een reactie