Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Zorgen voor het graf van opa in Marokko

De dag dat Aya (7) uit Marokko hoorde dat haar opa was overleden, huilde haar vader heel hard. Zij was ook erg verdrietig en mist haar opa.
Aya (7) is vandaag voor het eerst bij het graf van haar opa.
Samira Jadir

Hoe vaak kom je hier?

“Op vrijdag zit ik normaal op school. Maar nu mocht ik een keer met papa mee naar het graf van zijn vader. Dat is bijzonder, want er zijn bijna nooit kinderen op een begraafplaats. We hebben net een grote fles water en rozenwater gekocht bij de mannen van de begraafplaats. We maakten eerst zijn graf helemaal schoon. We geven de plantjes op het graf water en doen wat water in een drinkbakje voor vogels. Daarna besprenkelen we zijn graf met het rozenwater. Dan ruikt het graf lekker. Daarna zeggen we voor opa een gebed op. Als we klaar zijn, geven we de arme mensen die bij de poort wachten brood en wat geld. We verrichten in zijn naam een goede daad.”

Hoe hoorde je dat je opa was overleden?

“Eigenlijk merkte ik het doordat mijn vader heel hard op de muur bonkte, van verdriet. Hij was die dag ook heel veel aan het huilen. Ik was ook heel verdrietig. Die nacht droomde ik over mijn opa, dat ik hem ontmoette in het paradijs. Allah had ons daar allebei binnengelaten en zorgde goed voor ons.”

Was je bij de begrafenis van je opa?

“Nee. Vrouwen mogen in Marokko niet mee naar een begrafenis, omdat ze te emotioneel zijn. Mijn opa was heel lief en ik mis hem enorm. Hij gaf me alles waar ik om vroeg: kauwgom, snoep en hij deed spelletjes met me. Ik ging vaak naar hem toe en oma had dan altijd lekker gekookt.”

In de hoofdstad van Marokko zijn twaalf begraafplaatsen.
In de hoofdstad van Marokko zijn twaalf begraafplaatsen. Samira Jadir
Moslims liggen begraven met hun hoofd naar Mekka.
Moslims liggen begraven met hun hoofd naar Mekka. Samira Jadir
Bekijk ook deze video over begrafenisrituelen in Marokko.

Plaats als eerste een reactie