Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Boksdroom komt uit voor Fazil uit Uganda

Tien jaar geleden interviewde Samsam de toen 12-jarige Fazil uit Uganda. Hij wilde een carrière als bokser in Europa. Zaterdag komt zijn droom uit en maakt hij zijn debuut in de ring als prof.
Bokser Fazil Juma uit Uganda in 2011 en in 2021.
Wineke Onstwedder (links) en Bertina Slager (rechts)

‘Boksen voor je toekomst’ was de titel van een Samsam-documentaire en thema-tijdschrift uit 2011 over de toen 12-jarige Fazil Juma uit Uganda. Komende zaterdag maakt Fazil zijn debuut als profbokser tijdens een vechtsportgala van Next Generation Warriors in Utrecht.  

Sport

Boksen zit in Fazil’s dna. Zijn ooms runnen nog steeds de East Coast Boxing Club in de wijk Naguru van Kampala waar ook hij werd geboren. Jongeren die hier trainen, doen dat uit liefde voor de sport. Maar het is voor velen ook een kans om aan armoede te ontsnappen. In 2011 zei Fazil hierover: “Ik zie boksen niet als een sport, het is een manier om geld te verdienen voor mijn familie. Mijn vader heeft van het prijzengeld dat hij met boksen won, een huis kunnen bouwen. Mijn oom bokste vroeger in Duitsland. Hij verdiende zoveel dat hij de hele familie kon steunen. Als ik later geld genoeg verdien met boksen, laat ik een nieuw huis bouwen voor mijn familie.”

Fazil uit Uganda traint met zijn vader die ook profbokser was.
Fazil uit Uganda traint met zijn vader die ook profbokser was. Wineke Onstwedder
Fazil traint elke dag in de boksschool van zijn ooms in de hoofdstad van Uganda.
Elke dag trainen in de boksschool van zijn ooms. Wineke Onstwedder

Wereldkampioenschappen 

Een jaar nadat Samsam hem portretteerde voor de documentaire en het thema-tijdschrift over boksende kinderen in Uganda kwalificeerde Fazil zich voor de jeugd wereldkampioenschappen in Armenië. Via een trainingskamp in Zweden waar hij zich probeerde te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht waar hij nu traint bij Rodney Owen Ernst van Fitboyz010 in Rotterdam.  

Bokstrainer

Ondertussen is Fazil zelf ook bokstrainer in zijn woonplaats Utrecht. Zaterdag wordt zijn debuut dus een thuiswedstrijd. Zijn tegenstander in de bantamgewichtsklasse is de Hongaarse Laszlo Szoke. Geld verdienen met boksen, is nog steeds een drijfveer. Maar hij is het ook aan zijn familie verplicht. “Ik wil mijn familie in Uganda eren. Ik vind het fantastisch dat ik nu ga debuteren als profbokser en ik ben er meer dan 100% klaar voor.”

Plaats als eerste een reactie