Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Wij willen stoer dansen

Een headspin, six step en babyfreeze. Majesty-Messiah (9) kan ze allemaal. Vandaag oefent ze met haar breakdanceklas op een plein in Amsterdam-Noord.
Majesty-Messiah wil net zo goed worden als haar vader.
Martijn van de Griendt

“Papa, waar gaan we heen?” Majesty-Messiah (9) heeft vandaag niet zoveel geduld. Ze wil bewegen: dánsen! Popski kijkt haar streng aan. “Nu geef ik les en tijdens de les ben ik ‘meester’.” Ondertussen lopen ze stevig door, van de dansschool naar een jongerenclubhuis iets verderop. De buitenkant van dit gebouw is van onder tot boven volgespoten met graffiti.

Graffiti

Majesty-Messiah weet precies wat graffiti en breakdance met elkaar te maken heeft. “Het is onderdeel van de hiphopcultuur, net als rap en dj-en.” Majesty-Messiah wil later net zo goed worden als haar vader. “En ik wil meedoen aan Holland’s Got Talent, net als hij heeft gedaan. Mijn vader is nu 46 en danst al bijna veertig jaar.”

Op de achtergrond warmt Popski zich vast een beetje op.
Op de achtergrond warmt Popski zich vast een beetje op. Martijn van de Griendt

New York

Als de groep bij het clubhuis is aangekomen, inspecteren ze eerst de grond. Glasscherven! Die moeten zo snel mogelijk weg. Dansers zijn zuinig op hun polsen en knieën en dragen daarom beschermers. Maar ze willen ook geen splinters in hun vel. Trots vertelt Majesty-Messiah dat haar vader de eerste was die ging breakdansen in Nederland. De dans komt uit achterstandsbuurten in New York. Met de meest ingewikkelde bewegingen probeerden leden van straatbendes indruk te maken op hun vijanden van andere bendes. Langzaam vervingen deze dansbattles de gewapende strijd tussen de bendes. In die tijd leerde je geen moves op les of via YouTube. Popski: “Je reisde rond en overal op straat leerde je mensen kennen. Als zij iets nieuws deden, deed je ze na.”

Hiphop

Shaynah (11) luistert vol aandacht mee. “Ik doe geen breakdance, maar hiphopdans. Dat is met wat minder trucjes en niet op de grond, maar misschien wil ik ook wel een keer op breakdance. Het ziet er alleen zo moeilijk uit!” Dat er meer jongens dan meisjes aan breakdance doen, zou haar niet tegenhouden. En Majesty-Messiah weet het zeker: “Wij kunnen ook spierballen krijgen. Mijn vader zegt altijd tegen me: 'Zet kracht in je armen. Geen spaghetti armpjes'."
Of ze ook andere dansstijlen leuk vinden, zoals klassiek ballet? Shaynah en Majesty-Messiah schieten tegelijk in de lach. “Nee, dat vinden we hartstikke saai. Wel knap, hoor. Die trucjes. Maar wij willen stoer dansen.”

Shaynah (rechts) doet aan hiphop dans.
Shaynah (rechts) doet aan hiphop dans. Foto: Martijn van de Griendt
Breakdance begon ooit in Amerika.
Breakdance begon ooit in Amerika. Foto: Martijn van de Griendt

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.