Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Achtjes draaien

In Zutphen krijgt Meaghan (13) elke week buikdansles. Zenab (12) uit Caïro leerde het van haar oma. Vandaag gaat ze naar een bruiloft.
Zenab uit Cairo: "Als ik dans, vergeet ik alles om me heen."
Rene Clement

Egypte

In Caïro doet Zenab (12) ook aan buikdansen, op bruiloften en familiefeesten. “Ik was zes toen ik een danseres op tv zag en toen wilde ik het ook kunnen. Mijn moeder en tantes leerden het me.” In Egypte zie je op bruiloften vaak een professionele buikdanseres. Tenminste: als het bruidspaar uit een rijke familie komt. Een buikdanseres is best duur. Mensen geloven dat een  buikdanseres geluk brengt en ervoor zorgt dat het bruidspaar veel kinderen krijgt.

Meer en meer mensen vinden het nu onfatsoenlijk dat vrouwen hun lichaam zo showen tijdens dansen. Een paar jaar  geleden belandden er zelfs een paar buikdanseressen in de gevangenis omdat ze in een videoclip teveel bloot lieten zien. Zenab: “Ik zou geen professionele buikdanseres willen worden. Mensen zien me dan als iemand die geld verdient met haar lichaam en dan denken ze slecht over me.”

Meaghan: "Toen ik begon met buikdansen, was ik een stijve hark."
Meaghan: "Toen ik begon met buikdansen, was ik een stijve hark." Rob Voss

Nederland

In Zutphen krijgt Meaghan (13) elke donderdagmiddag buikdansles. Haar armen veranderen in kronkelende slangen alsof ze nooit anders heeft gedaan. En haar heupen maken liggende achtjes op de Arabische muziek die ze ook thuis draait. Vijf jaar geleden begon ze met buikdansen en was het ritme nieuw voor haar. Meaghan: “Mijn ouders draaien alleen muziek uit de jaren tachtig. Maar zij dansen niet. Eigenlijk heeft niemand in mijn familie ritmegevoel.”

Meaghan kwam op het idee om te gaan buikdansen door een tip van een vriendin van haar moeder. “Ik vond het moeilijk aan het begin, maar wel meteen heel leuk om zulke sierlijke bewegingen te maken. En het is bijzonder om een dans uit een andere cultuur te leren. Ik zou heel graag op vakantie willen naar het land waar buikdans vandaan komt: Egypte. Maar ik weet niet of ik mijn ouders meekrijg. Ik denk dat ze het te duur vinden.”

Een buurmeisje gaat trouwen en dat betekent: feest! Voor Zenab de perfecte gelegenheid om lekker te gaan buikdansen. Haar blote buik zul je trouwens niet zien. Dat is ook nergens voor nodig. Kijk maar! Video: René Clement

Plaats als eerste een reactie