Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Chinees Nieuwjaar: rotjes en leeuwendans

Honderden mensen vierden vanmiddag op de Zeedijk in Amsterdam het Chinees Nieuwjaar. Met knallend vuurwerk en dansende mannen in leeuwenpakken.
Deze leeuwendans luidt het nieuwe Chinese jaar in.
Foto: Karin Wesselink

Het jaar van de geit is nu begonnen. Alle baby’s die in dit jaar worden geboren krijgen het Chinese sterrenbeeld geit. Twaalf jaar geleden was het ook het jaar van de geit. Daarom wilde Merita (11) uit Zaandam heel graag juist nu gaan kijken. “Ik ben geboren in het jaar van de geit. Mijn zus en mijn moeder ook. Toevallig hé? Mijn zus is 12 jaar ouder en mijn moeder was 36 toen ik geboren ben.”

Voor Merita (11) is het jaar van de geit heel bijzonder.
Voor Merita (11) is het jaar van de geit heel bijzonder. Foto: Karin Wesselink

Kwade geesten

Als de rotjes knallen, steekt Merita twee vingers in haar oren. Ze schreeuwt: “Dat vuurwerk jaagt de kwade geesten weg. Zo begin je het nieuwe jaar goed. Dat weet ik omdat ik voor school een presentatie heb gehouden over het boeddhisme. Zelf ben ik christen, maar ik vind andere geloven en culturen heel interessant.”

Geluk 

Uit de tempel komt een zwarte leeuw. Die danst over een metalen balk naar een opgehangen krop sla. Die moet de leeuw opeten en weer uitspugen. Dat brengt geluk. Twee andere leeuwen maken een rondje door de wijk met Chinese winkels en restaurantjes. Natuurlijk weer met knallende rotjes, muziek en dans.
 

Geadopteerd 

Vriendinnen Megan (12) en Fu (12) zijn speciaal hiervoor met hun adoptieouders naar Amsterdam gekomen. “Op school weet niemand wat het Chinees Nieuwjaar betekent. Na de vakantie gaan we daar in de klas over vertellen.” Ze kennen elkaar van de reis naar China toen ze daar allebei met hun ouders een nieuw zusje gingen ophalen.

Van links naar rechts: Shannon (10), Fu (12), Megan (12) en Yu (11). Ze zijn geboren in China en geadopteerd. Best hard, dat vuurwerk!
Van links naar rechts: Shannon (10), Fu (12), Megan (12) en Yu (11). Ze zijn geboren in China en geadopteerd. Best hard, dat vuurwerk! Foto: Karin Wesselink

Paard

“Onze ouders vertellen zoveel mogelijk over China.” Ze weten dan ook precies welk sterrenbeeld ze volgens de Chinese cultuur hebben. “Wij zijn allebei een paard”, zeggen Megan en Fu tegelijk. Shannon (10) is wel geit. Ze glundert. Yu (11) is aap. “En dat is heel leuk.” Maar nu gaan ze eten op de Zeedijk. Chinees natuurlijk! Want daar houden ze allemaal heel erg van.

Boze geesten

Het belangrijkste bij Chinees Nieuwjaar is het vuurwerk en de leeuwendans. Chinezen geloven dat die de boze geesten wegjagen. Niet iedereen mag in een leeuwenpak kruipen om de leeuwendans te doen. Daar moet je keihard voor oefenen en spierballen voor hebben.

Plaats als eerste een reactie