Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Stiekem danst iedereen in Iran

Annahita (10) is geboren in Amsterdam, maar gaat elk jaar op vakantie naar haar familie in Iran. In Iran is dansen officieel verboden bij de islamitische wet.
De ouders van Annahita komen uit Iran. Daar is dansen officieel verboden.
Ernie Buts

Waaraan merk je in Iran dat dans verboden is?

“Een paar jaar geleden maakte ik ongemerkt wat dansbewegingen op straat. Mijn vader zei toen heel zacht tegen me dat je in Iran niet in het openbaar mag dansen. Voor kinderen zijn de regels normaal niet zo streng, maar dit was dicht bij een moskee. Ik vond het jammer en ook stom. Verder had ik het toen niet zo in de gaten. Mijn moeder vertelde dat er wel danslessen worden gegeven, maar bij mensen thuis. Niet met jongens en meisjes samen, zoals bij mij tijdens hiphop in Amsterdam.”

Waarom is dat verbod er?

“Toen mijn moeder zo oud was als ik nu, kwam er een revolutie in Iran. Dat is nu negenendertig jaar geleden. Daarvoor was het een vrij land, maar sinds de revolutie moet iedereen verplicht moslim zijn en zich aan strenge geloofsregels houden. Dat merk je aan alles. Vrouwen moeten allemaal een hoofddoek dragen en mogen geen blote armen of benen of iets doorschijnends aan. Vroeger was dat anders: ik heb foto’s van mijn oma’s zonder hoofddoek gezien. Nu mogen meisjes niet eens met hun vader of broertje samen zwemmen, zelfs niet als het zwembad ergens binnen is. Wij zijn thuis niet echt gelovig.”

Wie controleert dat?

“Ik zie in Iran nooit politie op straat, dus wie de regels in de gaten houdt: ik heb geen idee. Mijn moeder heeft wel eens uitgelegd  dat er overal mensen kunnen lopen die op je letten. Als je iets doet wat zij niet netjes vinden kunnen ze je verklikken en aangeven bij de politie. En dan kun je worden opgepakt. Ik denk dat mensen daar wel bang voor zijn, want in Iran zijn er zware straffen.”

Annahita houdt een Perzische derwisj danser in haar handen.
Annahita houdt een Perzische derwisj danser in haar handen. Ernie Buts

Wordt er dan ook nergens gedanst?

“Ja, natuurlijk wel! Iraniërs dansen zich kapot, zegt mijn moeder altijd. Op feestjes van mijn familie in Iran zetten ze een videoclip van Iraanse popmuziek op, gaat de tv heel hard en danst iedereen met elkaar. Het gaat misschien een beetje meer stiekem zodat vreemden het niet zien. En niet zoals hier in Nederland op straat.
Maar toen Iran deze zomer een voetbalwedstrijd tijdens de WK won, gingen mensen wél dansen op straat. Daar kon toen niemand iets aan doen omdat het heel veel mensen tegelijk waren.  Dansvoorstellingen in het theater mogen ook, als je daar een vergunning voor hebt."

Jij doet aan hiphop. Wie danst er nog meer in de familie?

“Mijn tante in Enschede is docente Perzische dans. Dat is haar werk en ze reist de hele wereld over. Ze geeft ook workshops in Iran. Ik vind haar dansstijl wel mooi, maar haar bewegingen zijn heel langzaam. Daar houd ik niet zo van. Ik dans liever lekker snel, zoals bij hiphop. Ook al luister ik thuis nooit naar hiphop muziek. Dat vind ik te hard. Thuis luister ik het liefst naar jazz.”

Straf voor dansen

In juli werden vier populaire Iraanse instagramgebruikers opgepakt vanwege hun dansfoto's en video's die ze op sociale media plaatsten. In Iran is dansen in het openbaar verboden. Ze moesten op tv hun excuses  aanbieden. Dansen was niet hun enige misdaad. De vrouwen droegen ook geen hoofddoek op de beelden.

Plaats als eerste een reactie