Dans bij de Masaï in Kenia
De mannen van de Masaï uit Kenia en Tanzania, doen een bijzondere sprongdans. Zo laten ze zien hoe sterk ze zijn en dat ze klaar zijn voor de jacht. De Masaï hebben een speciale techniek. Ze springen eerst een paar keer met gestrekt lijf rustig op en neer op hun slippers gemaakt van autoband. Dan wordt er een soort druk opgebouwd in het rubber onder hun voeten. En zo schieten ze als een raket een stuk de lucht in. Soms wel anderhalve meter! Op blote voeten gaat het trouwens ook best goed
Hier lees en zie je meer over de Masaï
Swish swish
Veel nieuwe dansmoves worden bedacht door kinderen en jongeren. Zoals The Russell die voor het eerst werd gedaan door de 15-jarige Russell uit Amerika. Z’n lange armen en serieuze gezicht maken het pasje extra grappig en iedereen doet ‘m nu na.
Moonwalk
Michael Jackson deed de Moonwalk in 1983. Hij bewoog zijn benen zo dat het leek alsof-ie vooruit liep, maar hij ging juist naar achteren. Hij heeft het loopje niet bedacht, maar hij werd er wel beroemd mee. Door hem kent iedereen de danspas nu.

Tango in Argentinië
De Argentijnse tango zit vol verdriet en heimwee. De dans ontstond in Buenos Aires rond 1880, langs de Rio de la Plata. Op de oevers van deze rivier woonden toen slaven, immigranten en cowboys uit verschillende landen samen. Ze husselden hun muziek en dans door elkaar en zo ontstond de tango. Die werd toen ook wel de dans van de armen genoemd. In het begin werd hij vooral door twee mannen gedanst omdat er onder de migranten weinig vrouwen waren.
Hier lees je meer over Argentinië:
Tempeldans in India
In India bestaan veel traditionele dansen. Bharata natyam is er één van. Het is een meer dan tweeduizend jaar oude tempeldans die is ontstaan in het zuiden van India. Het duurt jaren om de dans goed te leren. Daarom krijgen kinderen vanaf een jaar of vier er al les in. In kleurige kleren voeren de dansers sierlijke gebaren vol betekenis uit. Ze maken ritmische bewegingen met hun voeten, handen, vingers, hoofd, nek en zelfs hun ogen. Zo eren ze hun hindoegoden en -godinnen. Vroeger werd deze tempeldans alleen door meisjes gedanst, maar tegenwoordig ook door jongens.
Kijk dit filmpje over een tempeldans op Bali:
Religieuze dans in Turkije, Pakistan en Egypte
Urenlang dansen soefisten de Sama tijdens speciale ceremonies. Het Soefi-geloof is een stroming binnen de islam. De dansers wervelen soms wel urenlang in cirkels. Zo raken ze bijna in een trance en dat is ook precies de bedoeling. De gelovigen proberen zo los te komen van hun bezittingen en van zichzelf om wijsheid en liefde te bereiken. Deze van oorsprong Perzische dans wordt veel in Turkije, Pakistan en Egypte gedanst.
Dans tijdens Chinees Nieuwjaar
Tijdens het Chinees Nieuwjaar voeren mensen speciale dansen uit om boze geesten te verdrijven. Deze Drakendans en Leeuwendans brengen geluk voor het nieuwe jaar. In de Draak zitten vaak meerdere mensen die het beest heel precies laten bewegen op het ritme van de trommels. Zelfs de ogen dansen mee! De bewegingen hebben sprookjesachtige namen, zoals: Draaikolk of Wolkengroet
Plaats als eerste een reactie