Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

“Mijn vader krijgt iedereen aan het lachen”

“Mijn vader doet wel eens rare dingen,” zegt Lakshan (12) uit Sri Lanka.  “Maar hij haalt ook goede grappen uit.” Lakshans vader is zwakbegaafd.
Met carnaval trok de vader van Lakshan een jurk aan.
Hille Takken

Wat doe je graag met je vader?

“Mijn fiets repareren. Daarbij helpt hij me vaak. Als ik een lekke band heb door de steentjes en hobbels op de weg, helpt hij me met plakken.”

Wanneer ben je trots op hem? 

“Met zijn grapjes krijgt mijn vader de mensen in het dorp vaak aan het lachen. Met carnaval had hij mijn moeders jurk aangetrokken. Iedereen lag in een deuk. Hij won zelfs een prijs voor het mooiste kostuum.”

Wat kan hij het beste? 

“Mijn vader is kokosnotenplukker. Hij klimt in hoge palmbomen, snijdt de kokosnoten los en klautert weer naar beneden. Het is zwaar en gevaarlijk werk en nog slecht betaald ook. Soms pesten kinderen me met het werk van mijn vader. Dan noemen ze me ‘pola’, dat betekent kokosnoot. Ik zou willen dat mijn vader een andere baan had. Ik schaam me dat hij zo weinig verdient. Maar hij kan geen ander werk vinden, zegt hij.”

"Mijn vader is heel handig."
"Mijn vader is heel handig." Hille Takken

Wat zou je doen als je vader meer verdiende?

“Terug naar school gaan! Ik haalde goede cijfers, maar er was geen geld voor de schoolspullen. Bij het uniform horen witte schoenen, maar die waren te duur voor ons. Een tijdje ging ik op slippers naar school, maar de andere kinderen lachten me daarom uit. Er waren ook lieve klasgenoten van wie ik soms boeken mocht lenen. Nu werk ik overdag op de uienvelden.”

Is je vader zelf naar school gegaan?

“Ja, tot zijn tiende jaar. Daarna moest hij werken. Hij kan een beetje lezen en schrijven, maar niet zo goed. Hij kan wel goed tuinieren. In onze moestuin groeit van alles, kruidnagelbomen en kaneelstruiken.”

Verdient hij genoeg voor eten?

“Ja. We ontbijten met linzen en een salade van geraspte kokos, citroen en kruiden. ’s Middags eten we rijst en soms gedroogde vis of fruit. Als er iets te vieren is, maakt mijn moeder koekjes of taart. Maar de laatste keer dat mijn zusje jarig was, was er geen geld voor lekkers. Toen was ik verdrietig.”“Ja. We ontbijten met linzen en een salade van geraspte kokos, citroen en kruiden. ’s Middags eten we rijst en soms gedroogde vis of fruit. Als er iets te vieren is, maakt mijn moeder koekjes of taart. Maar de laatste keer dat mijn zusje jarig was, was er geen geld voor lekkers. Toen was ik verdrietig.”

Kastenstelsel

Wie je vader is, bepaalt in Sri Lanka de rest van je leven. Dat komt door het kastenstelsel. Dat is een indeling van mensen in hoge en lage groepen. Hoewel deze indeling officieel is afgeschaft, maken mensen uit een lage kaste minder kans om hoger op te komen in de maatschappij. Arbeiders zonder vaste baan, zoals de vader van Lakshan, horen tot de laagste kasten. Het kastenstelsel is niet alleen in Sri Lanka, maar ook in bijvoorbeeld India. 

Lakshan’s favorieten

Eten: een appel.
Spel: dobbelen.
Sport: hardlopen.
Muziek: Flashback! Een band in Sri Lanka.

 

Door: Hille Takken

Plaats als eerste een reactie