Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Dansen op het kerkhof

Op de Dag van de Doden zie je in Mexico overal doodskoppen en skeletten en verkleden mensen zich als monster. Griezelig? Xochitl (13) (spreek uit: Tzotsji) vindt van niet. "Tijdens dit feest heten we de geesten van onze overleden dierbaren met liefde welkom op aarde."
Tijdens Dia de Muertos in Mexico worden versierde schedels neergezet.
Teake Zuidema

"Ik snap wel dat mensen in andere landen dit feest een beetje spannend vinden,“ zegt Xochitl. “Maar dit is onze manier om de overledenen te herdenken. We maken een altaar in huis en hangen daar foto’s van de doden op. We leggen ook cadeautjes neer, om te laten zien dat we ze niet zijn vergeten. Bijvoorbeeld brood en hun favoriete fruit en groente. Zo kunnen de doden goed eten voor hun reis naar het dodenrijk Mitclan. Daar rusten ze in vrede. Ik heb ook foto’s van mijn overleden K-pop-idolen opgehangen en een foto van mijn hondje Weenie. Hij hield van pinda’s en hondenbrokjes. Daarom staan die ook op het altaar. Voor mijn overleden K-pop-idolen heb ik wat noedels op het altaar gezet. Want dat eten ze veel in Zuid-Korea. In de nacht van 1 november lopen mensen verkleed door mijn dorp. De dag erna gaan we naar het kerkhof met bloemen, eten en muziek. Het is een vrolijk feest, maar tegelijkertijd ook verdrietig omdat je aan de overleden mensen denkt die je mist."

Alle families in Mexico maken voor Dia de Muertos een altaar in huis
Alle families in Mexico maken voor Dia de Muertos een altaar in huis. Teake Zuidema
Xochitl uit Mexico viert Dia de Muertos
Xochitl uit Mexico viert Dia de Muertos. Teake Zuidema

Eeuwenoude traditie

Día de Muertos (Dag van de Doden) is een herdenking en feest ineen op 1 en 2 november. Het is een mix van oude tradities van de Azteken (de oorspronkelijke bewoners van Mexico) en het katholieke geloof. Xochitl gelooft dat op deze dag de geesten van overleden mensen terugkomen naar de aarde, om te zien of ze niet vergeten zijn. Ze is niet de enige. Heel veel mensen in Mexico geloven dit. De Azteken vonden het heel gewoon om de doden te vereren. Zij stelden bijvoorbeeld schedels tentoon tijdens rituelen, als symbool voor de dood en wedergeboorte. Toen de Spaanse christenen naar Mexico kwamen, namen ze een beetje van deze gewoonte over en ze verplaatsten het feest naar hun katholieke moment van Allerheiligen en Allerzielen, op dezelfde data.

Op de Dag van de Doden zie je in Mexico overal doodskoppen en skeletten en verkleden mensen zich als monster
Op de Dag van de Doden zie je in Mexico overal doodskoppen en skeletten en verkleden mensen zich als monster. Teake Zuidema
Tijdens Dia de Muertos in Mexico brengen mensen eten, bloemen en muziek mee naar het kerkhof
Tijdens Dia de Muertos in Mexico brengen mensen eten, bloemen en muziek mee naar het kerkhof. Teake Zuidema