Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Een beetje China in …

Overal ter wereld zijn in grote steden Chinatowns: buurten met Chinese restaurants, winkels en tempels. Vijf kinderen vertellen wat je hier kunt zien, eten en beleven.
De ouders van Dani hebben een Chinees restaurant op de Zeedijk in Amsterdam.
Rob Keeris

Amsterdam, Nederland

Dani (11): “Op de plaats van deze boeddhistische tempel, was vroeger een speeltuin. Toen mijn moeder jong was, was het de enige plek waar ze buiten mocht zijn. De rest van de buurt was te gevaarlijk. Overal liepen junks en drugsdealers. Nu is het hier heel veilig. Ik kan gewoon in m’n eentje over straat.”

Kelly Ying woont in een flat met alleen Chinezen.
Kelly Ying woont in een flat met alleen Chinezen. Sven Torfinn

Nairobi, Kenia

Kelly Ying (13): “In mijn flat wonen alleen Chinezen. We doen veel samen. 
Op school leer ik Swahili en Engels, dat zijn de belangrijkste talen in Kenia. Maar we krijgen ook Frans én Chinees. Veel Keniaanse kinderen uit mijn klas volgen de Chinese les. Ik niet, ik spreek en schrijf al Chinees.”
 

Siena uit Amerika wil graag een keer naar China.
Siena uit Amerika wil graag een keer naar China. Eva Schram

San Francisco, Amerika

Siena (11): “Ik vind het leuk om meer te leren over de Chinese cultuur. Daarom ga ik elke zomer naar een kamp waar ik Chinese fluit speel en Mandarijn leer. Dat is een moeilijke taal, dus ik spreek het niet zo goed. Ik wil graag een keer naar China om de Chinese muur te zien!”
 

Mon Saw in de oudste Chinese boeddhistische tempel in Yangon.
Mon Saw in de oudste Chinese boeddhistische tempel in Yangon. Kari Postma

Yangon, Myanmar

Mon Saw (10): “Dit is de Kheng Hock Keong Tempel, de oudste Chinese boeddhistische tempel in de stad. We komen hier soms om te bidden. Vandaag breng ik met mijn familie lekkers en fruit voor de godin Kun Yin.”
 

Feng in de Chinatown van Rotterdam.
Feng in de Chinatown van Rotterdam. Johannes Odé

Rotterdam, Nederland

Feng (10): “Ik wist niet dat er zoveel soorten mie zijn. Ik hou het meeste van de dunne mie. Chinees eten we meestal in een restaurant. Maar nu ik weet dat er zoveel keus is, gaan we misschien wel vaker zelf Chinees koken.”

Plaats als eerste een reactie