Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Een nieuwe school na de aardbeving in Nepal

Sinds kort krijgen Sadiksha (12) en Kapil (11) uit Nepal les in een gloednieuw schoolgebouw. Het vorige was ingestort tijdens de aardbeving in 2015.
Een aardbeving in Nepal verwoestte de vorige school van Sadiksha en Kapil. Nu hebben ze een nieuw lokaal.
Joukje Krol

Scheuren in de muren

“Gelukkig waren we niet op school tijdens de aardbeving. Het was op een zaterdag”, vertelt Sadiksha. Na de zware aardbeving waren alle scholen in Nepal vijf weken gesloten, omdat er nog veel kleine aardbevingen en naschokken waren. Daarna gingen de scholen weer open, maar niet alle kinderen konden terug naar hun oude schoolgebouw. In de muren van veel gebouwen zaten scheuren en sommige waren ingestort. Net als het lokaal van Sadiksha en Kapil. Door een flinke storm waaide het dak zelfs weg. Sadiksha en Kapil wonen in de provincie Dhading. Dit district is zwaar getroffen door de aardbevingen van 25 april 2015. Er zijn in dit gebied daarom wel 1100 tijdelijke noodlokalen gebouwd door hulporganisaties. 

Het ingestorte schoollokaal van Sadiksha en Kapil.
Het ingestorte schoollokaal van Sadiksha en Kapil. Joukje Krol
Het hele dorp hielp na de aardbeving in Nepal mee om een nieuwe school te bouwen.
Het hele dorp hielp na de aardbeving in Nepal mee om een nieuwe school te bouwen. Joukje Krol

Aardbeving

“We kregen les in een tijdelijk schoolgebouw, gemaakt van bamboe”, vertelt Kapil. Sadiksha: “We zaten daar met wel 100 kinderen in twee kleine lokaaltjes’, zegt Sadiksha. “Veel te druk! En we waren ook bang voor een nieuwe aardbeving. Daarom gingen we soms met zijn allen zingen en dansen. De juffen en meesters vertelden dat het veilig was en dat we niet bang hoefden te zijn. Ook gaven ze ons les over wat we kunnen doen als er weer een aardbeving komt.”

Veilig

Iedereen uit het dorp hielp mee om het nieuwe schoolgebouw te bouwen. “Ons nieuwe lokaal is veel lichter dan het oude lokaal, omdat er meer ramen inzitten. Het nieuwe gebouw is lager dan de oude school, hierdoor kan het niet instorten. Verder is alles op school nu weer precies hetzelfde als voor de aardbeving”, vindt Kapil. “En ik voel me hier super veilig!”

Sadiksha en Kapil aan hun schoolwerk in het nieuwe klaslokaal.
Sadiksha en Kapil aan hun schoolwerk in het nieuwe klaslokaal. Joukje Krol

Door: Joukje Krol, Kushal Thapa en Shiva Silwal

Plaats als eerste een reactie