Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Fatima uit Jemen durft hardop te dromen

In Jemen spelen minder meisjes dan jongens buiten, maar Fatima (12) is veel te vinden in de speeltuin. Ze vertelt over haar toekomst-ideeën
Fatima uit Jemen heeft één wens: ze wil beroemd worden.
Petterik Wiggers

Heb je broers en zussen?

“Een zus, van vijftien. Dat is weinig in Jemen, maar mijn vader is tien jaar geleden doodgegaan. Hij had kanker. Dus meer kinderen zijn er niet gekomen. Ik herinner me mijn vader niet echt. En ik woon nu bij mijn opa, die is heel leuk.”

Wat is je lievelingseten?

“Chips. En kaas. Van die zachte witte driehoekjes in zo’n zilverpapiertje met een koe er op. Ik eet het elke dag op een broodje. Als ontbijt en ’s avonds. O ja, ik ben ook gek op vruchten. Nou ja, ik bedoel vruchtensappen. Wortels bijvoorbeeld vind ik niks. Maar wortelsap vind ik lekker.”

Waar ben je bang voor?

“Ik ben heel bang om slechte cijfers te halen. Ik hoor altijd bij de allerbesten van de klas. Ik wil geen flater slaan."

Vanaf volgend jaar moet Fatima een lange zwarte jurk gaan dragen.
Vanaf volgend jaar moet Fatima een lange zwarte jurk gaan dragen. Petterik Wiggers

En spiek je wel eens?

“Maar twee keer. Een keer had ik iets op mijn hand geschreven. En de andere keer zat ik te fluisteren met mijn buurvrouw. De juf zag niks. Die let namelijk alleen op de jongens in de klas. Ze denkt dat meisjes niet afkijken, hi hi hi.”

Wat is je grootste droom?

“Ik wil modeontwerpster worden. Dat wil ik al vanaf mijn zesde. Daarom maak ik elke dag tekeningen van badpakken en jurken. Ik ga in Londen of Parijs studeren, zeker weten. Niet in Jemen, hier is geen opleiding voor modeontwerpen. En ik word dan heel beroemd.”

Wat draag je zelf het liefst?

“Iets vrolijks, met veel kleuren. En natuurlijk moet het mooi zijn. Dat kan nu nog. Volgend jaar moet ik een balto aan. Dat is een lange zwarte jurk die alle vrouwen in Jemen buiten op straat dragen. De meesten hebben ook een zwarte hoofddoek en een sluier die hun gezicht bedekt. Ik vind het niet mooi. Maar alle vrouwen dragen het, dus tja. Gelukkig kan ik in Londen of Parijs aan wat ik wil.”

En een lievelingsdier, heb je dat ook?

“Een papegaai. Ik praat zelf heel graag. En een vogel die ook praat, dat vind ik heel leuk! Ik kan hem van alles leren. Ik zou er best eentje willen hebben. Uit India, daar komen ze vandaan.”

Wie is je grote held?

“De zee, ik woon aan zee en hou van de zee. Of nee, misschien toch de acteurs uit Tash Ma Tash. Een hele grappige televisieserie uit Saudi-Arabië. Het programma is hier vaak op televisie, vooral tijdens de Ramadan. Ik probeer hen vaak na te doen.”

Wil je nog iets tegen de kinderen in Nederland zeggen?

“Tuurlijk. Jemen is heet. Op sommige plekken is het zo droog dat er geen bomen kunnen groeien. Maar er zijn ook koele groene plaatsen. Kom me opzoeken en ik laat jullie Jemen zien!"

Door: Judith Spiegel

Plaats als eerste een reactie