Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Mijn vader maakt speciale grafkisten

Een rode peper voor een marktkoopvrouw, een sportschoen met noppen voor een voetballer of een vrachtwagen voor een chauffeur. De vader van Nii (9) maakt unieke grafkisten die alleen in Ghana worden gebruikt.
In deze werkplaats aan de kust van Ghana maakt de vader van Nii speciale grafkisten.
Kwame Kondor

Zagen, schaven, schuren en verven. De vader van Nii doet alles met de hand in zijn werkplaats aan de kust. Hier waait vaak een frisse wind en de radio staat altijd aan. Eric houdt van zijn werk. Er zijn zo’n zes timmermannen als hij in de Ghanese hoofdstad. De meesten leren het vak in de praktijk, want er is geen speciale school voor. Eric is de eerste in zijn familie met dit beroep. Nii’s opa was leerkracht. “En ik wil graag bij het leger”, fantaseert hij. “Mijn vader komt namelijk altijd vies en moe thuis van zijn werk.” Eric schiet in de lach en vertelt dat hij wel snapt dat zijn zoon een beetje op zijn werk neerkijkt. “De meeste mensen willen een kantoorbaan en hun handen niet vies maken. Maar in Ghana is het voor mensen die gestudeerd hebben vaak moeilijk een baan te vinden. Je kunt beter een ambacht leren en voor grafkistenmakers is altijd werk. Helemaal als je dit soort speciale maakt.”

De grafkisten hebben iets te maken met het werk van de overledene.
De grafkisten hebben iets te maken met het werk van de overledene. Kwame Kondor
Niet iedereen in Ghana wordt in zo'n bijzondere grafkist begraven.
Niet iedereen wordt in zo'n bijzondere grafkist begraven. Kwame Kondor

Bijzonder

Niet iedereen wordt begraven in zo‘n bijzondere grafkist. Dat moet je tijdens je leven wel een beetje verdiend hebben. Je familie, vrienden en je buren moeten het je gunnen, want zij betalen de kist. In Ghana heeft niet iedereen geld voor een uitvaartverzekering. Alles wordt gedaan, geregeld en betaald door mensen in je omgeving. Zo’n speciale kist kost vaak minstens het dubbele. Zo’n 400 euro: het gemiddelde maandsalaris in Ghana. Veel mensen geloven dat het leven doorgaat na de dood. Overledenen blijven hetzelfde beroep of hobby’s doen. Daarom hebben de kisten daar iets mee te maken. Ze hebben dus een functie voor de overledene na de dood. Het helpt de overledene ook zich te herinneren waar hij of zij vandaan komt. Nii: “Vandaag ga ik voor het eerst met mijn vader mee naar een begrafenis waar een van zijn speciale kisten wordt begraven, een rode peper. Hij maakte die voor een vrouw die pepers verkocht op de markt. In zijn werkplaats staan nog een heleboel andere grafkisten: een fles whisky, een Nokia telefoon, een leeuw, auto’s. De meest speciale die hij ooit heeft gemaakt, is de octopus.”

Plaats als eerste een reactie