Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Jezelf versieren

Met schmink, henna of een speciaal kostuum maken deze kinderen uit vijf verschillende landen zich mooier.
Srivanes uit India treedt op in dit danskostuum.

India

Srivanes (13): "In dit kostuum treed ik op, samen met mijn klasgenoten. Op mijn school leren we kattaikkuttu (spreek uit als kattaj-koetoe), dat is muziektheater uit Zuid-India. Later word ik acteur. Dan kan ik ook zelf mijn gezicht schminken. Nu helpen oudere kinderen of de leraar me daarmee."

Marokko

Zaynab (11): “In de zomer hebben we minstens zeven bruiloften. Dan versieren we onze handen met henna, een soort verf van blaadjes gemengd met water en citroen. Maar als ik een keer niets te doen heb, doe ik het ook wel eens.”

Zaynab: "Mijn mooiste eigenschap: anderen helpen."

Indonesië

Mita (12): "Op de dansschool oefenen we in gewone kleren, maar voor een voorstelling maken we ons mooi. Dit kostuum hoort bij de Legong-dans, een Balinese dans die vroeger aan het hof van de koning werd gedanst. Het schminken en aankleden duurt bijna twee uur per danseres!"

Mita: "Mijn mooiste eigenschap: vriendelijkheid."

Brazilië

Marianne (10): “Carnaval is de leukste tijd van het jaar. Je mag je zo mooi mogelijk maken en iedereen is vrolijk! Alle kinderen uit mijn klas zijn geschminkt voor de optocht. Soms herken ik mijn klasgenoten niet eens als ik ze op straat tegenkom.”

Marianne: "Mijn mooiste eigenschap: vrolijkheid!"

Kenia

Joseph (11): "De cirkel aan mijn ketting is een stuk van een krokodillenei. Het betekent dat ik bijna volwassen ben. Op school draag ik een uniform, maar het liefst zou ik er altijd zo uitzien. Ik ben er heel trots op dat ik Masai ben."

 

Joseph is een Masai en versiert zichzelf met kralen vol betekenis.
Joseph is een Masai en versiert zichzelf met kralen vol betekenis. Eva de Vries

Plaats als eerste een reactie