Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Nadia wil geen man

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika trouwt meer dan 10% van de meisjes voor hun achttiende verjaardag. In het Atlasgebergte van Marokko trouwen bijna alle meisjes als ze veertien of vijftien zijn. Hafida (10) en Nadia (10) hoeven dat gelukkig niet.
Nadia vindt trouwjurken alleen maar leuk om mee te spelen.

Geen wifi

De dorpen in het Atlasgebergte liggen heel afgelegen. Je kunt er alleen maar komen langs een lange bergweg. De bergweg heeft honderden bochten. Nergens is een tunnel of brug. In de dorpen is geen busstation. Bijna niemand heeft elektriciteit. En er is geen wifi.

Vriendin van broer

Hafida (10) woont in een huis van leem en stro. Haar broer is taxichauffeur in een grote stad. Vandaag is hij op bezoek. Hij wil z’n vriendin weer even zien. Dat is Zarah, een meisje van vijftien. Hafida’s broer gaat met haar trouwen.
Hafida: “Ik vind haar heel leuk en lief. Ze is net een zus voor me. Zarah is nu al vaak bij ons. Ze helpt mijn moeder in huis.”

Logeren

Hafida zal niet trouwen op haar vijftiende. Haar ouders vinden het belangrijk dat ze eerst verder leert. Volgend jaar gaat ze naar een middelbare school. De school ligt vijftig kilometer verderop. Daarom gaat ze daar ook logeren. Van maandag tot en met vrijdag.
“Het is fijn dat ik niet ver hoef te lopen naar school. Veel andere kinderen moeten dat wel.”

Bruidsjurk

Nadia (10) woont vier uur rijden van Hafida vandaan. Ze woont in een wat grotere stad. Bij haar in de straat is een bijzondere winkel. Meisjes gaan er naar de kapper. En je kunt er allerlei spullen voor bruiloften huren. Nadia kijkt haar ogen uit. “Natuurlijk ben ik wel eens naar een huwelijk geweest. Dat duurt bij ons wel drie dagen. De bruid heeft elke dag een andere jurk aan. Zo mooi!”

Rechter

Nadia wil in elk geval niet trouwen voor ze achttien jaar is. “Eigenlijk hoef ik geen man. Ze zijn er nooit. Ze maken zich niet druk om kinderen of geld. Je hebt er niets aan!” Nadia heeft heel andere dromen. Ze wil rechter worden. In Rabat, de hoofdstad van Marokko. “Ik ga mijn eigen geld verdienen en op mezelf wonen.” Haar familie zal haar daarmee wel een handje moeten helpen. Maar misschien heeft die wel heel andere plannen.

Stiekem

Hafida vindt het niet goed dat haar broer met Zarah gaat trouwen. Want Zarah is nog heel jong.
“Hij is zevenentwintig en Zarah is nog lang geen achttien! Dan mag je ook eigenlijk niet trouwen. Maar veel mensen willen toch dat hun dochter trouwt als ze jong is. Ze betalen dan stiekem geld aan iemand die de huwelijken regelt. Die geeft ze papieren om te kunnen trouwen. Daarom wil ik politieagent worden. Dan kan ik daar iets aan doen," vertelt Hafida

Toekomst

Nadia’s moeder kijkt toe. Ze lacht een beetje. Ze hebben het niet breed. En de vader van Nadia zorgt niet voor het gezin. Niemand weet hoe de toekomst van Nadia zal zijn. Ook weet niemand wanneer en met wie ze zal trouwen. De ouders van Hafida hebben daarover al wel een beslissing genomen. Zij willen hun dochter niet al over een paar jaar uithuwelijken

Moedig

Het is moedig als ouders hun dochter niet jong laten trouwen. Want niet iedereen is het daarmee eens. Jonge meisjes uithuwelijken is een oud gebruik. Veel mensen vinden dat je zo juist goed voor je dochter zorgt. Voor meisjes in deze dorpen is ook niet veel te doen. Er zijn weinig middelbare scholen. En de meeste vrouwen hebben geen baan. Daarom trouwen ze en krijgen ze kinderen.
Hafida: “Ik wil ik eerst studeren en werken. Dat wil ik blijven doen. Ook als ik getrouwd ben. Mijn man heeft ook een baan. En we nemen een dienstmeisje. Zij kookt en is bij de kinderen.”

Schat

In het Atlasgebergte krijgt de familie van de bruid geld. Dat betaalt de familie van de bruidegom. In andere landen is het juist andersom. Daar geeft de familie van de bruid de dochter geld of spullen mee.

Eigen geld verdienen

De zus van Kusum (13) uit India trouwde toen ze net zo oud als Kusum was. Kusum voelt nog niets voor een huwelijk. Ze doet haar best op school zodat ze later haar eigen geld kan verdienen en niet snel hoeft te trouwen. Of ze wordt voetballer. Met een selectieteam heeft ze aan een toernooi in Spanje meegedaan en daarover vertelde in een grote zaal vol mensen. En over haar voornemen om net zo vrij als jongens te zijn.

 

Door:Wineke Onstwedder, met dank aan Fatima Haj-Lahsen en Mohamed Ouslimane van Ytto

Marokko_meisjesrechten_Nadia-henna
"Deze versieringen krijgen bruiden ook".
Als Hafida naar de middelbare school gaat, blijft ze daar ook logeren.
Als Hafida naar de middelbare school gaat, blijft ze daar ook logeren. Wineke Onstwedder
Hafida's broer is taxichauffeur in een grote stad en soms komt hij met de auto op bezoek.
Hafida's broer is taxichauffeur in een grote stad en soms komt hij met de auto op bezoek. Wineke Onstwedder

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.