Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Koningsdag in drie landen

Ligt je oranje outfit al klaar voor Koningsdag? Niet alleen wij vieren de verjaardag van onze koning. Dat doen ze ook in Thailand en Marokko. Nichawan (14) uit Bangkok, Siraj (10) uit Tetouan en Romeysa (10) uit Den Haag vertellen.
Romeysa: "Ik vind dat een koning respect verdient, maar hij moet ook respectvol omgaan met z'n burgers en ze niet bang maken."

Romeysa (10) uit Den Haag: Hoe vier jij Koningsdag?

"Vorig jaar had mijn vriendin een vlaggetje op mijn wang geschminkt en ik bij haar. En ik droeg een oranje shirt. Dat doe ik niet alleen op Koningsdag, ik vind het ook gewoon een mooie kleur. Op de dag zelf ga ik met mijn ouders de stad in. Het is dan heel gezellig. Overal verkopen mensen spullen. Vorig jaar heb ik een tasje gekocht voor m’n nichtje."

Wat zou je de koning voor zijn verjaardag willen geven?

"Een pak in de kleuren van de Nederlandse vlag. Ik denk dat hij dat nog niet heeft. Ik kan het niet zelf naaien, maar wel ontwerpen. Dat is mijn hobby. Mijn moeder kan wel kleren maken. Ik zou haar vragen het te doen."

Heb je de koning weleens in het echt gezien?

"Ik zit op de Prins Willem-Alexander school, maar hij is nog nooit op bezoek geweest. Ik ben wel een keer bij Paleis Noordeinde in Den Haag gaan kijken. Hij woont daar niet, maar werkt er alleen. Het was veel groter dan ik had gedacht."

Siraj (10) uit Tetouan (Marokko): Hoe vier jij Koningsdag?

"Eigenlijk vieren wij twee keer feest: het Troonfeest op 30 juli en zijn verjaardag op 21 augustus. Ik ga dan met m’n ouders en broertje naar het strand. Overal hangen vlaggetjes, lichtjes en er is muziek. ’s Middags is er een paardenshow en vliegtuigen maken figuren in de lucht met gekleurde rook. ’s Avonds kijken we thuis vuurwerk vanaf ons dak."

Heb je de koning weleens in het echt gezien?

"Best vaak. Koning Mohammed VI komt elke zomer naar mijn stad Tetouan. Hier staat een van zijn paleizen. Hij houdt van de mooie stranden aan de Middellandse Zee. Ik heb hem ook een keer op zijn jetski gezien."

Zwaaide hij naar je?

"Eén keer. We waren in M’Diq, een stadje aan het strand en moesten stoppen voor het zebrapad. Ineens kwam er een auto naast ons, met de koning erin. Hij zwaaide naar me. Ik wilde heel graag mijn lievelingschips met hem delen, maar toen reed hij alweer door. Van teleurstelling moest ik een beetje huilen."

Wat zou je de koning willen geven voor zijn verjaardag?

"Wat een moeilijke vraag! Ik zou foto’s verzamelen van de koning in alle steden van Marokko en die inplakken in een mooi album. Op de eerste pagina zou ik een foto doen van de koning in Tetouan."

Bij Nichawan thuis hangt een foto van de Thaise koning.
Elke Thai heeft wel een foto van de koning thuis. Sunil George

Nichawan (14) uit Bangkok (Thailand): Jullie vorige koning Bhumibol was toch de langst regerende vorst ter wereld?

"Klopt! Hij was zeventig jaar onze koning. We hielden allemaal heel veel van hem. Ik weet nog precies waar ik was toen ik hoorde dat hij was overleden: in de klas. Onze leerkracht vertelde het. Iedereen moest huilen. Een jaar lang droeg ik een zwart lintje op mijn schooluniform om te laten zien dat ik in de rouw was. Ik heb zijn uitvaart op tv bekeken."

Hoe vier jij de verjaardag van jullie nieuwe koning, Rama X?

"Die hebben we nog niet gevierd, omdat hij officieel nog geen koning is. Hij is nog niet gekroond en ik weet nog niet wanneer dat gaat gebeuren. Maar hij is jarig op 28 juli. Dan zullen denk ik de scholen en kantoren dicht zijn, hangt iedereen de vlag uit, branden we een kaars voor hem en zingen we om acht uur ’s avonds het volkslied."

Op welke manier eer je de koning?

"Toen koning Bhumibol er nog was, droegen veel mensen op maandag de kleur geel. Dat was zijn kleur en hij was geboren op een maandag. Dat was niet verplicht, het was een manier om te laten zien hoeveel we van hem hielden. Voor de nieuwe koning wordt er nog een nieuwe kleur gekozen."

Heb je een foto van de koning thuis?

"Ik denk dat elke Thai thuis een foto van de koning heeft opgehangen. Je ziet zijn portret eigenlijk overal: in tijdschriften, op kalenders, in restaurants, op scholen, in ziekenhuizen, winkels en theaters. Maar er hangen ook nog steeds overal grote portretten van koning Bhumibol."

Door: Karin Wesselink (Nederland), Fatima Haj-Lahsen (Marokko) en Sunil George en Reena Karim (Thailand)

 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.