Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Leven op straat in Colombia

De broers Andres en Yesid wonen op straat in de wijk Santa Fe in Bogota, de hoofdstad van Colombia.
Yesid uit Colombia slaapt vaak onder een bankje op straat.
Ramiro Munero

Als de bewaker even niet oplet, springen Andres (10) en Yesid (12) over het poortje naar het busstation. Snel stappen ze zonder kaartje in de bus. Als de deuren dicht zijn, gaan ze rappen. De mensen lijken niet te luisteren. Ze kijken naar buiten of staren op hun telefoon. Toch krijgen de broers applaus en wat geld. Bij de volgende halte springen ze weer uit de bus.

Gevaarlijk

Andres en Yesid wonen op straat in de wijk Santa Fe. Het is een heel gevaarlijke buurt met dieven en mensen die verslaafd zijn aan drugs. Als je hier niet woont, kun je maar beter maken dat je wegkomt. Voor de broers is deze wijk hun 'thuis'. Hun vader zit in de gevangenis en hun moeder werkt 's nachts. Daarom slapen Yesid en Andres meestal onder de bankjes. 

Hamburgers

De broers zijn geboren in een ander deel van de stad. Daar was het veiliger. Maar hun ouders kregen problemen. Ze moesten verhuizen naar een donker, vervuild gebouw. Het is daar gevaarlijk omdat er veel mensen rondhanger die verslaafd zijn aan drugs. Hun ouders kregen nog meer problemen. Daarom kunnen ze niet meer voor hun kinderen zorgen. Nu verdienen Andres en Yesid een beetje geld met zelfbedachte liedjes die ze rappen in de bus. Van het geld kopen ze eten. Het liefst hotdogs en hamburgers. En af en toe een ijsje. 

Andres en Yesid leven op straat.
Andres en Yesid leven op straat. Ramiro Munero

Speeltuin

"Yesid, kom je?" Andres zit op de wip en wil dat zijn broer meedoet. Yesid vindt zichzelf daar te oud voor, maar hij gaat toch even zitten. Hij komt zo hard neer dat Andres een stukje in de lucht vliegt. Ze lachen allebei. Andres vindt de speeltuin het leukste stukje van de buurt, ook al zijn de schommels allemaal stuk. Onder het klimrek slapen vaak enge mannen. 

Oefenen

"Soms ben ik bang. Er zijn hier op straat vaak vechtpartijen," zegt Yesid. Dan oefenen de broers hun teksten nog een keer. "We kijken naar de toekomst. We huilen om kinderen met honger, om de kinders op straat." Hoe beter hun liedjes klinken, hoe meer geld ze ophalen. 

Door: Sytske Susie Jellema

Plaats als eerste een reactie