Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Achter de schermen bij het themanummer Gezond

Hoe zijn de mooie verhalen voor het nummer 'Gezond' tot stand gekomen? Waar komen ze vandaan en wat komt er allemaal bij kijken? Journalist Karin vertelt.
Journalist Karin met zorgrobot Phi en Finn
Sander Koning

Het lijkt weleens dat bij de productie van Samsam verhalen en filmpjes geluk een grotere rol speelt dan jarenlange ervaring. Neem die hartverwarmende situatie bij cliënt Ruud waar zorgrobot Phi komt logeren. Vol trots vertelt Ruud wat hij zo fijn vindt aan de robot. Dat ze bijvoorbeeld alles zo lief vraagt en hem helpt herinneren het huis te poetsen.  
Gelukkig draaide mijn camera toen Phi haar eerste blikkerige en voorgeprogrammeerde woorden zei. Want toen de medewerkers van het robotteam van de zorginstelling later nog een speciaal gespreksprogramma wilden demonstreren, haperde de wifi en keek Phi alleen wat wezenloos voor zich uit.

Gebarenjuf

Diezelfde wezenloze blik had ik toen ik de filmbestanden uit Guatemala in het montage programma laadde. Natuurlijk snap ik dat een doof kind met een nog minimale kennis van de gebarentaal interviewen een ingewikkelde klus is. En dat je dan misschien iets minder let op de variatie in beeld en geluid. Nu was er vooral beeld van Andy en de gebarenjuf achter een tablet die hij via het Liliane fonds had gekregen. Hij leerde zo tijdens de coronapandemie via filmpjes nieuwe gebaren. Een wereldse oplossing op een plek zonder 4G en met uitvallende stroom. Alleen: daar ging het tijdschriftenverhaal ook al over en ik had hem liever veel meer spelend en lachend zien bewegen. Maar: en daar komt geluk om de hoek kijken. Het Liliane fonds had nog filmbeelden van twee jaar geleden waarop juist wel die spelende en lachende Andy staat. Kwam het toch nog goed.

Brandwondencentrum Beverwijk

Soms is geluk juist ook ver te zoeken en kun je meer spreken van een aaneenschakeling van pech. Niet alleen bij Luuk (11) bij wie kindervuurwerk in zijn broekzak vlamvatte. Lieve medewerkers van het Brandwondencentrum Beverwijk waar we Luuk interviewden die als eerste patiënt een VR-bril mocht gebruiken tijdens de pijnlijke verbandwissels: nogmaals duizendmaal excuses dat de controller na de fotoshoot is zoekgeraakt. Schrale troost: ‘gelukkig hebben we de foto’s nog.’