Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Bijzondere vondst in de Gazastrook

Twee maanden lang moest Ahmad (14) uit Bureij in de Gazastrook op z’n tong bijten. Niemand mocht weten over de eeuwenoude mozaïekvloer die hij had gevonden. Tot vorige week. "Nu heb ik al meer dan twintig interviews gegeven voor journalisten uit de hele wereld."
Ahmad uit de Gazastrook vond een mozaïekvloer van wel 1700 jaar oud.
Ibrahim Isbaitah

Normaal stuit hij op stenen tijdens het ploegen of spitten. Maar die dag hoorde hij een nieuw geluid. "Ik hakte en groef een gat voor een sinaasappelboom en wat plantjes munt. Tot het klonk alsof ik een lege fles raakte." Hij vond wat glasscherven en legde z’n bijl en spade aan de kant. Voorzichtig groef hij wat verder. "Ik zag een heel grote steen en daaronder een mozaïek afbeelding. Ik riep m’n vader en ook hij was in shock. We belden een oom en die zei dat we het ministerie van oudheden en toerisme moesten bellen. Ze waren er binnen een uur met een heel team experts en gereedschap. Die avond keken we op Google en begreep ik hoe bijzonder de vondst was." 
De mozaïekvloer blijkt zo’n 1700 jaar oud en gelegd tijdens het Byzantijnse Rijk. Heel af en toe vindt iemand iets uit deze tijd, bijvoorbeeld tijdens bouwwerkzaamheden. Maar niet iedereen meldt het omdat ze dan niet verder mogen bouwen of op een andere manier geld mislopen.

Interviews

Ahmad is al weken door het dolle heen en blij dat hij nu eindelijk mag praten over zijn vondst. "De eerste vijf interviews waren een ramp. Ik kon niets uitbrengen voor de camera. Maar nu heb ik al meer dan twintig interviews gegeven voor journalisten uit de hele wereld. Ik ben blij dat m’n vrienden me op tv en het internet zagen. Het zou wel fijn zijn dat ik geld zou krijgen voor al die interviews, maar journalisten betalen niets."

Vluchtelingenkamp

De Gazastrook is dichtbevolkt en Ahmad en zijn familie woont in een vluchtelingenkamp dat na het stichten van Israël (1948) is gebouwd door de Verenigde Naties, zo’n uur lopen van hun land. Ahmad hoopt dat zijn vondst een kans is op een betere toekomst. "Misschien kan ik geschiedenis gaan studeren of archeoloog worden en meer van dit soort schatten ontdekken." Maar de familie leeft nu vooral in onzekerheid. Ze verdienen geld met de opbrengsten van hun land en hun olijfbomen waren altijd de grootste bron van inkomsten. Ze weten niet of ze volgende week wel de olijven kunnen gaan oogsten. Ook is het onzeker of ze komend seizoen andere gewassen kunnen verbouwen of dat ze een ander stuk land krijgen. Landbouwgrond is schaars en bovendien is dit stuk land al generaties in de familie. Toch blijft Ahmad trots. "Misschien komt er een museum op ons land en dan worden er schoolreisjes georganiseerd naar iets dat ik heb ontdekt!" 

Plaats als eerste een reactie