Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

“Ik verhuis deze zomer voor de elfde keer”

Hoe is het om in een asielzoekerscentrum te leven? Vluchtelingenkinderen vertelden daarover aan onderzoekers.
Ghatoun (midden) met haar beste vriendinnen.

Hoe is het om in een asielzoekerscentrum te leven? Vluchtelingenkinderen vertelden daarover aan onderzoekers. De belangrijkste conclusies? Kinderen voelen zich niet veilig en vinden het vervelend dat ze vaak moeten verhuizen.

Bang en verdrietig

Als Ghatoun (12) uit Syrië met vriendinnen gaat fietsen of volleyballen, dan voelt ze zich goed. Ze woont al twee jaar in het azc Zeewolde. "Een heel fijne plek! Het is hier mooi groen." Maar er zijn ook momenten dat ze bang of verdrietig is. "Ik hoor vaak sirenes, en dan ga ik snel naar binnen. De politie komt bijna elke dag wel een keer. Ook vaak ’s nachts. Er is vaak ruzie en dat vind ik eng."

Verhuizen

Uit de resultaten blijkt ook dat vluchtelingenkinderen elk jaar moeten verhuizen. ‘Voor mij wordt het deze zomer zelfs de elfde keer in drie jaar tijd’, vertelt Ghatoun. Ze vindt dat vreselijk. "Ik wil liever gewoon hier blijven. Hier ken ik iedereen. Het is echt jammer dat dit azc dichtgaat. Hier hoeven we geen wc of douche te delen met mensen die we niet kennen. En ik slaap op een kamer met alleen mijn oudere zus Leila. Hoe dat straks is, weet ik niet. En dat vind ik vervelend."

Voleyballen

Aan het onderzoek deden ook jongeren mee. Zij vertelden dat er in azc’s weinig manieren zijn om te ontspannen. Ghatoun: "Voor kinderen tot twaalf jaar is er wel heel veel te doen. Bijvoorbeeld creatieve dingen met Stichting de Vrolijkheid. Ik vind dat heel leuk en jammer dat het straks stopt. Maar ik ben niet bang om me te vervelen. Ik blijf gewoon volleyballen en fietsen met vriendinnen."

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.