Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Ik wil mijn leven terug"

Ook al willen andere landen dat het geweld stopt, er komt maar geen einde aan de regen van bommen en raketten in Israël en de Palestijnse gebieden. Yoav (11) uit Tel Aviv, Josif (12) uit Jeruzalem en Hayat (10) uit de Gazastrook vertellen hoe dat voor hen is.  
Hayat uit de Gazastrook logeert nu voor haar veiligheid in een schoolgebouw.

Tel Aviv

"Elke keer als we de sirenes van het luchtalarm horen, moeten we naar een speciaal gebouw om te schuilen. Dat is vreselijk eng", vertelt Yoav. In zijn stad Tel Aviv is veel geweld op straat. Er worden synagogen in brand gestoken en moskeeën aangevallen. En dan zijn er ook nog de raketten die de Palestijnse beweging Hamas afvuurt. Behalve dat Yoav doodsbang is, is hij ook verdrietig dat hij nu wéér niet naar school kan. "Eerst vanwege corona, nu omdat het te gevaarlijk is buiten."

Jeruzalem

Josif woont in Jeruzalem, de stad waar het geweld vorige week begon. Een paar weken geleden besloot een Israëlische rechter dat zestig Palestijnen in Jeruzalem moeten verhuizen om plaats te maken voor Joodse gezinnen. Daar waren Palestijnen zo boos over, dat ze de straat op gingen. "Ik vond het heel eng. Voor het eerst van mijn leven zag ik zulke grote demonstraties. Mijn familie deed ook mee."

Yoav uit Tel Aviv wil zijn leven terug.
Yoav uit Tel Aviv wil zijn leven terug.
Josif woont in Jeruzalem en zag voor het eerst van zijn leven demonstraties.
In Jeruzalem, de stad van Josif, begon het geweld.

Gazastrook

Hayat woont in de Gazastrook waar Hamas aan de macht is. De Israëlische luchtmacht voert nu bombardementen uit op het gebied. Ze logeert in een schoolgebouw waar het veiliger is. "Ik kan niet meer slapen en niet eten. Twee vrienden van me zijn verdwenen. Mijn moeder zegt dat ze nu in de hemel zijn." Haar tas staat nog steeds klaar zodat ze elk moment eventueel verder kunnen vluchten. "Mijn nieuwe kleren die ik voor Suikerfeest kreeg, zitten erin. En mijn nieuwe Mickey Mouse-horloge. Mijn moeder heeft ook mijn geboortecertificaat ingepakt en andere officiële papieren." 

Vluchten

Honderden Palestijnse gezinnen zijn al gevlucht. Hayat zou ook wel weg willen. "Het liefst naar Canada waar familie woont. Dan kan ik in de winter in de sneeuw spelen." Josif kan nergens naartoe. "Ik hoor mijn vader wel altijd praten over vertrekken, maar dat het onmogelijk is. Als we weggaan, kunnen we niet meer terug en zijn we dakloos." Hun huis zou dan voor een Israëlische familie zijn. Yoav moet er niet aan denken om te vertrekken, maar ook hij heeft z’n tas al ingepakt voor de zekerheid. ‘Met mijn voetbal en een shirt van Maccabi Tel Aviv. Maar ik wil dat ons leven weer wordt zoals het was, zodat ik op vakantie naar de zee kan."

Interviews: Ibrahim Isbaita

Plaats als eerste een reactie