Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Bijzondere grootvaders in Ghana

De opa van Stella had koninklijk bloed. In Ghana kan het dan gebeuren dat je tot chief wordt gekozen. Dit gebeurde met Stella's opa. Maar hij wilde dat helemaal niet. Hij stichtte liever een kerk.
Stella kent haar overleden opa alleen van deze foto.
Wineke Onstwedder

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 2 maart 2009.

Vertel eens wat over je opa?

Stella: "Op de buitenkant van de kerk die opa heeft gesticht, staat 'in herdenking van George Bulley'. Zo zal mijn opa dus wel heten. Ik had er eigenlijk nooit op gelet. Ik ken hem niet. Hij was al dood toen ik nog niet eens in de buik van mijn moeder zat. Ik weet wel dat hij 73 jaar is geworden. Dat staat op het T-shirt dat is gemaakt toen hij stierf." 
Edmund: "Mijn opa heet Bernard Emmanuel Kofie. Zeven jaar geleden kreeg hij een beroerte. Sindsdien loopt hij met een kruik. Alleen kleine stukjes. En hij kan zijn rechterhand niet meer zo goed gebruiken."
 

Vroeger zat de opa van Edmund in deze traditionele kleding naast de chief.
Vroeger zat de opa van Edmund in deze traditionele kleding naast de chief. Wineke Onstwedder

Wat is er zo bijzonder aan hem?

Stella: "Mijn oom heeft verteld dat opa leiding gaf aan een soort rechtbank van chiefs. Chiefs zijn de belangrijkste mannen in het dorp. Ze moeten hun mening geven over problemen of als mensen met elkaar willen trouwen. Opa was gekozen om chief te worden, maar dat wilde hij niet. Hij vond het niet passen bij zijn christelijke geloof. Chiefs houden zich namelijk ook bezig met de geesten van voorouders. Dat is niet christelijk."
Edmund: "Mijn opa werd op zijn vijftigste gevraagd om adviseur van een chief te worden. Toen zijn neef, mijn oom dus, chief werd, bleef opa een van de wijze mannen. Sinds hij ziek is, kan hij niet meer bij belangrijke gebeurtenissen zijn. De chief komt nu bij opa thuis om advies te vragen. Dat is wel bijzonder."  

Stella's oom predikt nu in de kerk die haar opa stichtte.
Stella's oom predikt nu in de kerk die haar opa stichtte. Wineke Onstwedder
Dansen in de kerk vindt Stella leuk, maar de preek...
Dansen in de kerk vindt Stella leuk, maar de preek... Wineke Onstwedder

Lijk je op je opa?

Stella: "Ik snap wel dat opa geen chief wilde worden. Dat zou ik ook niet willen. Vroeger hoefden chiefs niet te werken. Toen hadden ze goudmijnen op hun land. Nu moeten chiefs geld verdienen met een gewone baan. En in het weekend moeten ze klaarstaan voor de mensen in hun dorp."
Edmund: "Ik hoop dat ik op. opa lijk, want hij is erg slim. Hij leest nog steeds de krant en weet alles van politiek. Ook al is hij nu oud en komt hij het huis niet meer uit."

Is hij ouderwets?

Stella: "Mijn moeder en oom vinden van niet. Zelf heb ik geen idee."
Edmund: "Mijn opa is juist modern. Hij vindt bijvoorbeeld dat de chief weleens wat zou mogen veranderen aan de rituelen. Nu wordt er nog alcohol op de grond gegoten om geesten van de voorouders te bedanken. Opa denkt dat dit de reden is dat steeds minder mannen chief willen worden. Ze vinden dat het niet samen gaat met het christendom. Opa zou nooit willen dat ik chief word. Hij ziet me liever iets met computers doen."

Bekijk ook deze film over Stella en Edmund en hun grootouders.

Plaats als eerste een reactie