Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Paarse Vrijdag blijft belangrijk"

Voor Mason (13) uit Enschede zal Paarse Vrijdag, dit jaar op 9 december, altijd een bijzondere dag zijn. Twee jaar geleden stopte voor hem toen het pesten op school.
Mason begon met Paarse Vrijdag op zijn basisschool, twee jaar geleden.
Eigen foto

Pesten

“Vanaf dat ik uit de kast kwam en ik mijn naam veranderde, begon het pesten al”, blikt Mason terug. Aan de ene kant snapt hij het. “Het heeft ermee te maken dat je buiten de norm valt. En als kinderen iets niet begrijpen, dan gaan ze soms raar doen. Dan lijkt het wel alsof dat de enige manier is om ermee om te gaan.” Mason werd geboren in een meisjeslichaam, maar is een jongen. Dat heet ook wel transgender.

Basisscholen

Twee jaar geleden was het de eerste keer dat Paarse Vrijdag in het hele land ook op basisscholen werd gehouden. Het is een dag om steun te geven aan iedereen die lesbisch, homo, bi of trans is. Kinderen en jongeren dragen dan iets paars om te laten zien dat ze vinden dat iedereen zichzelf mag zijn.  
“Ik had er al wel eerder over gelezen op internet en van gehoord van vrienden. En toen wilde ik het ook graag op mijn eigen school organiseren.” Het thema dat jaar was ‘Sta op!’ en dat paste wel bij hem. En toen zag hij op Insta dat ze modellen zochten voor op de posters en uit alle aanmeldingen werd Mason toen gekozen.  

Beter begrijpen

“Ik ben met de directeur en leerkrachten gaan praten over hoe we het zouden aanpakken”, vertelt Mason. De school werd versierd met posters en slingers en hij ging de dag zelf met de directeur langs alle klassen om iets persoonlijks te vertellen en algemene informatie te geven. “Leerlingen vonden het eerst wel spannend, maar ook interessant en leuk. Ze gingen vragen stellen en me steeds beter begrijpen. En daarna was het pesten afgelopen. Maar Paarse Vrijdag blijft belangrijk. En ik vind het heel fijn dat mijn oude school er nog steeds aan meedoet.”

Plaats als eerste een reactie