Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Lauren is Native American

Lauren (12) is Ohkay Owingeh, één van de 19 volken die bij het Pueblo-volk horen. Hij woont in de Amerikaanse staat New Mexico. Ze leiden een modern leven net als andere Amerikanen, maar eigen tradities zijn heel belangrijk.
Lauren wordt door zijn vader beschilderd in kleuren en patronen die al honderden jaren door het Ohkay Owingeh volk worden gebruikt.
Teake Zuidema

Lauren (12) is Ohkay Owingeh, één van de 19 volken die bij het Pueblo-volk horen. De Pueblo wonen in de zuidelijke staat New Mexico. Ze leiden een modern leven net als andere Amerikanen, maar eigen tradities zijn heel belangrijk. Hun geloof is een mix van eigen religieuze rituelen en het katholieke geloof.

Native Americans

Veel Amerikanen die afstammen van de eerste bewoners noemen zichzelf liever ‘Native Americans’, dat betekent eerste Amerikanen. Er zijn ongeveer 5 miljoen Native Americans, veel minder dan vroeger. Velen stierven toen door gevechten met Europeanen die met geweld hun land afpakten. Ook Europese ziektes zoals mazelen en griep, maakten veel slachtoffers. Native Americans hadden tegen deze virussen geen weerstand opgebouwd. Tegenwoordig wonen de meeste Native Americans in huizen in de steden. Anderen wonen in reservaten, dat zijn stukken land waar zij zelf de baas zijn. Door armoede en discriminatie is het leven van Native Americans vaak moeilijk.

De moeder van Lauren heeft zijn outfit voor de Comanche dans zelf gemaakt en beide ouders checken nog even alles goed zit.
De moeder van Lauren heeft zijn outfit voor de Comanche dans zelf gemaakt en beide ouders checken nog even alles goed zit. Foto: Teake Zuidema
Het publiek wacht tot de dansers opkomen voor de Commanche dans die het Ohkay Owingeh  volk opvoert tere van de profeet Johannes de Doper.
Het publiek wacht tot de dansers opkomen voor de Commanche dans die het Ohkay Owingeh volk opvoert tere van de profeet Johannes de Doper. Foto: Teake Zuidema

Discriminatie

De toeschouwers bij het feest ter ere van de profeet Johannes de Doper dragen ook allemaal traditionele kleding.
De toeschouwers bij het feest ter ere van de profeet Johannes de Doper dragen ook allemaal traditionele kleding. Foto: Teake Zuidema

Ohkay Owingeh

De drummers en zangers die voor de muziek zorgen tijdens de Comanche dans, draaien even warm.
De drummers en zangers die voor de muziek zorgen tijdens de Comanche dans, draaien even warm. Foto: Teake Zuidema
Lauren houdt van lezen en honkbal maar dansen is zijn passie en tijdens de Comanche dans gaat hij helemaal uit zijn dak.
Lauren houdt van lezen en honkbal maar dansen is zijn passie en tijdens de Comanche dans gaat hij helemaal uit zijn dak. Foto: Teake Zuidema

Onderdeel

In bijna elk Pueblo-dorp staat een katholieke kerk. Op belangrijke christelijke feestdagen vieren de Pueblo ook dat ze zich verbonden voelen met de aarde, hun voorouders en elkaar. De dansfeesten die op deze dagen worden gehouden zijn altijd in de open lucht. Zo voelen de dansers dat ze een onderdeel van het heelal zijn. Zoals tijdens de Comanche dans die op de feestdag ter ere van de profeet Johannes de Doper wel zes keer wordt uitgevoerd.

Plaats als eerste een reactie