Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

De rivier is het hart van de Amazone

“Ik kan me geen beter leven voorstellen,” vertelt Tepkatsie. Hij leeft in het regenwoud van Brazilië.
Tepkatsie gaat elke dag vissen. "Daar is een goed visplekje", denkt Tepkatsie.

“Joehoe!,” gilt Tepkatsie, als hij vanaf een boomstronk in het water springt. Net als iedereen in zijn dorp, gaat hij elke ochtend bij zonsopgang naar de rivier om zich te wassen. Bij de rivier ontmoet Tepkatsie ook zijn vrienden Koko en Hwetetsie. Samen hebben ze veel lol. Ze duwen elkaar kopje onder en stoeien om te kijken wie de sterkste is. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes baden door elkaar. “Ik vind het helemaal niet raar om in mijn nakie te lopen. Dat doen alle mensen uit ons dorp,” zegt Tepkatsie.

Boze goden

Tepkatsies dorpsgenoten geloven dat er een god is die over de rivier waakt. “Als je de rivier vies maakt, bijvoorbeeld door er afval in te gooien, neemt de riviergod wraak", gelooft Tepkatsie. “Hij geeft dan minder vis en dan krijg je honger.” De ouderen denken dat de regengod al een tijd erg boos is. Het regent de laatste twee jaar vaak op verkeerde momenten, waardoor de oogst mislukt. Zelfs de zonnegod is kwaad, want het is ook veel warmer in het oerwoud dan vroeger. Tepkatsie: “Als ik ga vissen of als ik onder water zwem, verbrandt mijn rug. Mijn vader zegt dat dit vroeger nooit gebeurde.”

Waarschuwing

De bewoners van het regenwoud waarschuwen de witte mensen die bij hen op bezoek komen regelmatig voor de ‘wraak van de natuur’. Het stamhoofd geeft het voorbeeld van iemand die een krokodil doodschoot. Niet omdat hij honger had, maar voor de lol. Een paar weken later verdronk de man in de rivier. “Het was de wraak van de natuur,” zegt het stamhoofd daarover.

Vrouwen en meisjes gebruiken de rivier als wasplek.
Vrouwen en meisjes gebruiken de rivier als wasplek.

Amazonerivier

In het Amazonegebied stromen 1.100 rivieren en ontelbare kreekjes en beekjes. De grootste en langste rivier in het woud is de Amazonerivier. Het is de op één na langste rivier ter wereld. Alleen de Nijl in Afrika is langer. De totale lengte van de Amazonerivier is 6.530 kilometer. Dat is net zo ver als van Nederland naar India! De rivier is op sommige plaatsen heel breed. In de regentijd soms wel 40 kilometer. Tepkatsie woont met zijn familie aan een zijtak van de Amazonerivier. Zij noemen hun rivier de Xingu. Die rivier is bijna 2.000 kilometer lang. Dat is de afstand tussen Amsterdam en Napels (Italië).

In het kort:

• De bewoners van het regenwoud geloven in de wraak van de natuur
• De bewoners van het regenwoud vragen boeren van het bos af te blijven

Plaats als eerste een reactie