Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Wonen in een internaat voor schipperskinderen

Doordeweeks woont Stijn (11) in een internaat voor schipperskinderen in Lemmer. In het weekend is hij bij zijn ouders aan boord. “Dan word ik extra verwend.”
Doordeweeks woont Stijn in een internaat voor schipperskinderen.
Minke Faber

Waar voel je je het meest thuis?

“Op het schip, ook al ben ik daar alleen in de weekenden en de schoolvakanties. Mijn ouders varen op een vrachtschip door Nederland, België en Duitsland en ik moet natuurlijk naar school. Daarom woon ik in een internaat voor schipperskinderen. Dat internaat is een gewoon woonhuis met twee groepen. Een voor kinderen tot twaalf en één voor jongeren tot achttien, daar zit mijn zus. Iedereen heeft gelukkig een eigen kamer en ik ga naar een gewone school. Op het internaat mis ik mijn eigen LEGO, want dat laat ik aan boord. Maar op het schip mis ik juist weer m'n drumstel dat op het internaat staat. We zitten met z’n zessen in een groep in een appartement en soms is dat heel druk. Aan boord is meer rust en kan ik lekker mezelf zijn.”

Is het niet saai aan boord met alleen je gezin?

“Helemaal niet! Het voelt als tijd inhalen met elkaar. Ik mis mijn ouders doordeweeks best erg. Niet dat ik er verdrietig van word, meer dat ik zin heb om ze weer te zien. Als we vast liggen, maken we uitstapjes. Tenminste: als de auto ook aan wal kan. Dan gaan we naar een restaurant of een dagje naar een stad. Maar als we iets met anderen gaan doen, dan baal ik soms. Ik wil m'n ouders het liefst voor mezelf hebben.”

Je hebt dus een goede band met je ouders...

“Jazeker! We lachen veel met elkaar en ik vertel mijn ouders alles. Alleen is mijn vader wel streng. Ik moet bijvoorbeeld altijd mijn bord leegeten, ook al zit ergens ui in. Op het internaat mag iedereen zelf opscheppen en daar koken ze bijna nooit met ui. Maar aan de andere kant kan mijn moeder wel veel lekkerder koken en wij mogen altijd kiezen wat we in het weekend eten. Dan word ik extra verwend, bijvoorbeeld met shoarma.”

Door de corona-maatregelen is Stijn nu extra lang op het schip van zijn ouders.
Door de corona-maatregelen is Stijn nu extra lang op het schip van zijn ouders. Privéfoto

Wat vind je nog meer fijn aan je gezin?

“Thuis is er nooit ruzie over wat we gaan kijken op tv. In het internaat loopt dat wel eens uit de hand, want iedereen wil iets anders. Ik ben een van de oudsten in de groep en ik wil heel andere dingen zien. Aan boord mag ik langer gamen dan in het internaat en ik mag later naar bed, maar dat komt omdat het weekend is. Verder houd ik ervan om met ze op vakantie te gaan naar Tsjechië, daar komt mijn moeder vandaan.”

Vind je het wel leuk op het internaat?

“Het kan gewoon niet anders, want mijn ouders zijn altijd onderweg. En de leiding doet heel erg zijn best om het leuk voor ons te maken. Ze organiseren van alles: bakwedstrijden, graffiti spuiten, picknicks. En er zijn twee leiders waar ik het heel goed mee kan vinden. Met één van hen kan ik ook lekker over voetbal praten, net als met mijn vader. Ze doen niet zo overdreven bezorgd als de vrouwelijke leiding die allemaal wat jonger zijn. Ik weet nog niet of ik later zelf een gezin wil, maar ik wil in elk geval niet op een schip wonen. Ik wil graag autoverkoper worden.” 

Plaats als eerste een reactie