Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Sieraden vertellen een verhaal

Bij de Masai in Kenia hoef je niet te vertellen of je getrouwd bent en hoe oud je bent. Je speciale sieraden vertellen het! Timanto doet ze alleen af als ze naar school gaat.
Timanto doet haar sieraden alleen af als ze naar school gaat.
Eva de Vries

Om Timanto’s nek hangen verschillende kralenkettingen. "Als ik zo doe, hoor je een mooi geluid,” vertelt Timanto (12). Ze beweegt ritmisch haar schouders, waardoor de metalen muntjes rinkelen. Zachtjes zingt ze een lied. “Ik hou van zingen en dansen. En van mezelf mooi maken met deze sieraden. Ze horen bij ons, de Masai.”

Oma's helpen
Timanto helpt haar oma's met het maken van kettingen. Eva de Vries

Rokje

Als het koud is, knoopt ze een omslagdoek om haar schouders. De kleuren hebben voor de Masai een betekenis. Rood staat voor het leven en het schrikt wilde dieren af. Blauw symboliseert de lucht en oranje is de kleur van vriendschap. Timanto draagt het liefst roodoranje. “Maar je mag niet altijd zelf bepalen wat je draagt,” legt ze uit. “Het hangt van je leeftijd af. Pas als ik trouw, mag ik een rokje van koeienhuid aan. Dan krijg ik ook kettingen om mijn hoofd." Ook voor jongens zijn er regels. “Jongens van mijn leeftijd dragen vaak een stuk krokodillenei aan  hun ketting. Zo zie je dat ze bijna volwassen zijn.

Oorbellen

Kijk, hier woon ik!” Timanto wijst naar een vierkant, lemen huis. Ernaast is een stuk grond met een omheining van takken. “Voor onze koeien, geiten en schapen, maar ze grazen nu ergens waar meer gras en water is,” weet ze. Koeien zijn voor Masaifamilies het allerbelangrijkste bezit. Timanto deelt haar huis met acht familieleden. Haar oma’s Cocoja en Nolkiruti, dragen allebei grote gekleurde oorbellen. “Die zijn alleen voor oudere vrouwen. Het betekent dat ze wijs zijn en levenservaring hebben.”

Jongens en meisjes van de Masai scheren hun haar kort.
Jongens en meisjes van de Masai scheren hun haar kort. Eva de Vries
Timanto deelt haar huis met acht familieleden.
Timanto deelt haar huis met acht familieleden. Eva de Vries

Tanden

Tussen de slaapplekken  in het huis pruttelt een pan op het vuur. De rook trekt naar buiten via een kleine ronde opening in de muur. Timanto en haar oma’s slurpen mierzoete thee uit plastic bekers. Ze wijst naar de tanden van de oma’s. “Masai-mannen vinden het aantrekkelijk als vrouwen zo’n spleetje tussen hun tanden hebben. Maar ik vind het eerlijk gezegd een beetje lelijk.” Timanto slaat giechelend een hand voor haar mond. “Dit mag ik eigenlijk niet zeggen.”

Bloemen

Thuis draagt Timanto altijd sieraden. Ze is er extra trots op omdat haar oma's die maken. Van ’s ochtends vroeg, als ze water gaat halen bij de bron, tot ’s avonds laat, als ze haar broers helpt om de dieren binnen te halen. “Als het feest is, zien we er nóg mooier uit,” zegt ze lachend. “Wat ik nog meer mooi vind? Kom maar mee.” Timanto loopt naar de uitgestrekte vlakte achter het huis. Ze wijst naar de bloemen op de droge grond. “Kijk, mijn lievelingsbloemen. Ik vind die roze kleur prachtig!”

Timanto is gek op roze bloemen.
Timanto is gek op roze bloemen. Eva de Vries

Uniform

“Nu moet ik opschieten!” zegt Timanto plotseling en ze rent terug naar huis. Even later stapt een compleet ander meisje naar buiten. “Dit is mijn uniform,” zegt ze terwijl ze vrolijk een rondje draait. 
In Kenia is een schooluniform voor iedereen verplicht. “Ik ben trots op onze eigen Masai-kleren, maar ik draag deze jurk ook graag omdat ik school heel leuk vind. Later wil ik juf worden.”

Door: Eva de Vries

Plaats als eerste een reactie